Το B-52 το θρυλικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ ήρθε στην επικαιρότητα μετά από την κρίση που ξέσπασε μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον. Με το πρώτο να κατηγορεί τη δεύτερη για παραβιάση του εναέριου χώρου της από αμερικανικά B-52.
Το Β-52 μπήκε στους πολέμους ρίχνοντας βόμβες Ναπάλμ στο Βιετνάμ.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι θα συνεχίσει να πετάει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως το 2044. Είναι ένα μεγαθήριο της δεκαετίας του 1950 που έχει επιβιώσει στην εποχή των εξελιγμένων Drones και Stealth της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.
Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε βομβαρδισμούς από B-52.
Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 744 αεροπλάνα τύπου B-52.
Σήμερα ο επιχειρησιακά εν ενεργεία στόλος τους αποτελείται από 85 αεροπλάνα, σχεδιασμένα για να φέρουν πυρηνικά όπλα.
Ενα B-52 είναι πάντα το πρώτο αεροπλάνο που πηγαίνει σε μια σύγκρουση. Είναι αυτό που «σπάει την πόρτα για να μπουν μετά οι άλλοι», λένε περήφανα οι πιλότοι του. Η πτήση ενός αεροσκάφους αυτού του μεγέθους - με μήκος 48,5 μέτρα, ύψος 12,4 μέτρα, βάρος 83.000 κιλά και άνοιγμα φτερών 56,4 μέτρα - είναι ένα ομαδικό άθλημα, που εκτελείται από πενταμελές πλήρωμα.
Τα B-52 πετάνε με ταχύτητα 650 μίλια την ώρα σε ύψος ως και 50.000 πόδια - τα εμπορικά αεροσκάφη πετάνε στα 35.000 πόδια. Το ωφέλιμο φορτίο του κολοσσιαίου βομβαρδιστικού περιλαμβάνει εκατοντάδες συμβατικές βόμβες και 32 πυρηνικούς πυραύλους Κρουζ.
Μπορεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα στον αέρα - κάτι που του επιτρέπει δυνητικά απεριόριστες αποστολές σε όλον τον κόσμο. Αυτή η δυνατότητα ήταν που δημιούργησε μια «πυρηνική ομπρέλα» για τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, στην εποχή της «εξασφαλισμένης αμοιβαίας καταστροφής».