Azovstal: Ήταν κάποτε μια κραταιά χαλυβουργία, από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης…

Μια οχηματοπομπή από λεωφορεία έφυγε σήμερα από την Μαριούπολη σε μια νέα προσπάθεια από την Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη και την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να απομακρύνουν αμάχους από την πόλη αυτή της νότιας Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο.

Τα λεωφορεία κατευθύνονται προς την ελεγχόμενη από την Ουκρανία πόλη Ζαπορίζια, είπε ο ίδιος.

Ο κυβερνήτης δεν ξεκαθάρισε ωστόσο αν απομακρύνθηκαν περισσότεροι πολίτες από το εργοστάσιο χάλυβα της Μαριούπολης, το Azovstal, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Χθες Τρίτη, 3/5/2022, η Ρωσία εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στην Μαριούπολη και ειδικά τις εγκαταστάσεις του Azovstal.

«Μια σφοδρή επίθεση στην περιοχή του Azovstal βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, με τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων μάχης, με απόπειρες αποβίβασης στρατευμάτων, με τη βοήθεια σκαφών και ενός μεγάλου αριθμού δυνάμεων του πεζικού», είχε μεταδώσει ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής του τάγματος Αζόφ, σε ένα βιντεομήνυμα στο Telegram.

Η δικαιολογία της Ρωσίας ήταν έτοιμη: Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τις εκτενείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ποιό είναι το αποτέλεσμα των ανελέητων βομβαρδισμών που συνεχίζονται επί μέρες; Αποτυπώνεται στο βίντεο που μεταδίδει το δίκτυο Nexta:

Για την ιστορία, η παραγωγή χάλυβα στο αχανές εργοστάσιο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 1935, όπότε τέθηκε σε λειτουργία ο πρώτος ανακλινόμενος κλίβανος ανοιχτής εστίας 250t.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Γερμανία κατέλαβε την πόλη, σταμάτησε να λειτουργεί και ετέθη σε λειτουργία ξανά το 1943 όταν απελευθερώθηκε η πόλη και το εργοστάσιο ανοικοδομήθηκε.

Το 2005, το εργοστάσιο παρήγαγε 5,906 εκατομμύρια τόνους χάλυβα.

Τον Μάρτιο του 2022, κατά την πολιορκία της πόλης, οι υποδομές υπέστησαν σοβαρές ζημίες, με τον Ουκρανό βουλευτή Serhiy Taruta να δηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «πρακτικά καταστρέψει το εργοστάσιο».

Πηγή: Reuters / Με πληροφορίες από Wikipedia