Azovstal: Η Ρωσία ανακοίνωσε την «απελευθέρωση» του εργοστασίου – «Παραδόθηκαν και οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα πως το εργοστάσιο της χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη εκκενώθηκε πλήρως.

«Οι υπόγειες δομές του Azovstal όπου κρύβονταν μαχητές βρίσκονται τώρα υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση, προσθέτοντας ότι συνολικά 2.439 Ουκρανοί μαχητές έχουν παραδοθεί.

Φιλορωσικά κανάλια στο Telegram δημοσίευσαν επίσης ένα βίντεο με τον Σεργκέι Βολίνσκι, διοικητή της μονάδας της 36ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, στο οποίο είπε ότι η μονάδα του έχει περικυκλωθεί. Η μονάδα ήταν μια από τις κύριες δυνάμεις που υπερασπίζονταν τη χαλυβουργία.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τελευταίος που εγκατέλειψε το εργοστάσιο ήταν ο Διοικητής του Τάγματος Αζόφ, Ντένις Προκοπένκο. Λόγω του μίσους των ρωσικών δυνάμεων απέναντι στο Τάγμα Αζόφ, και κυρίως στα υψηλόβαθμα στελέχη, ο Προκοπένκο έφυγε από την περιοχή με τεθωρακισμένο όχημα του ρωσικού στρατού. Δεν είναι ακόμα γνωστό προς τα που κατευθύνονται οι Ουκρανοί μαχητές.

Εάν επιβεβαιωθεί, η πλήρης εγκατάλειψη των αποθηκών και των σηράγγων του βομβαρδισμένου εργοστασίου θα σήμαινε το τέλος της καταστροφικής πολιορκίας που συνεχίζεται εδώ και δύο μήνες.

Η Ρωσία ανέφερε νωρίτερα ότι περισσότεροι από 900 Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο πολιορκημένο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης έχουν σταλεί σε αποικία φυλακών σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι οι μαχητές θα τυγχάνουν μεταχείρισης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τους Αιχμαλώτους, αν και αρκετοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι πολιτικοί ζήτησαν αυτή την εβδομάδα να δικαστούν και ένας μάλιστα ζήτησε την εκτέλεσή τους.

O σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών στην Ουκρανία, Άντον Γερασένκο, ανακοίνωσε ότι σχεδόν όλοι όσοι βρίσκονταν στην περιοχή του Azovstal έχουν εκκενωθεί.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Guardian / Φωτογραφία αρχείου Reuters