Azovstal: Η Ρωσία ανακοίνωσε εκεχειρία για να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι μια εκεχειρία συμφωνήθηκε στην πολιορκημένη χαλυβουργία Azovstal, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στην πόλη της Μαριούπολης, προκειμένου να απομακρυνθούν οι τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες και να μεταφερθούν σε ιατρικά κέντρα.

«Ένα καθεστώς σιγής (των όπλων) είναι σε ισχύ επί του παρόντος και ένας ανθρωπιστικός διάδρομος άνοιξε για τον σκοπό αυτό, μέσω του οποίου τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες μεταφέρονται προς τα νοσοκομεία στο Νοβοαζόφσκ», έδαφος που ελέγχεται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την απομάκρυνση των τραυματισμένων στρατιωτών από το Azovstal.

Το Κίεβο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι διεξάγει «δύσκολες συνομιλίες» με τη Ρωσία για την απομάκρυνση 38 Ουκρανών στρατιωτών, σοβαρά τραυματισμένων, οι οποίοι βρίσκονται στο υπόγειο καταφύγιο του Azovstal.

«Σήμερα οι συνομιλίες αφορούν μόνο τους 38 σοβαρά τραυματισμένους στρατιώτες. Εργαζόμαστε βήμα προς βήμα για να τους απομακρύνουμε και να τους προσφέρουμε την ιατρική περίθαλψη που χρειάζονται», ανέφερε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Βερεσούκ διέψευσε ότι η εκκένωση αφορά 500-600 άτομα, όπως ανέφεραν νωρίτερα ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

«Διεξάγουμε πολύ δύσκολες συνομιλίες για την απομάκρυνση των σοβαρά τραυματισμένων μαχητών του εργοστασίου χαλυβουργείας Azovstal, με αντάλλαγμα (την απελευθέρωση) Ρώσων αιχμαλώτων», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters