OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία παρουσιάζονται ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης – Αλληλοκατηγορούνται για «εθνοκάθαρση»

15/04/2024 - 09:55
Αρμενία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν θα παρουσιάσουν από σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη τα επιχειρήματά τους για τις μακροχρόνιες διαφορές τους, με τη μία χώρα να κατηγορεί την άλλη για «εθνοκάθαρση», την ώρα που η στρατιωτική ένταση μεταξύ τους παραμένει οξυμένη.

Στη Χάγη ξεκινά σήμερα μια ακροαματική διαδικασία που πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, με τους δικηγόρους των δύο πλευρών να παρουσιάζουν τη δική τους ερμηνεία του διεθνούς δικαίου. Στις αρχές του μήνα Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν ότι άνοιξαν πυρ κατά μήκος των κοινών τους συνόρων, περιορίζοντας τις ελπίδες να καταλήξουν σε συμφωνία βιώσιμης ειρήνης έπειτα από δύο δεκαετίες σποραδικών συγκρούσεων.

Το Δικαστήριο της Χάγης

Η δικαστική τους διαμάχη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν οι δύο χώρες κατέθεσαν προσφυγή η μία εναντίον της άλλης σε διάστημα μίας εβδομάδας. Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορούνται για «εθνοκάθαρση» και παραβίαση της Διεθνούς Σύμβασης για την Κατάργηση κάθε μορφής Φυλετικών Διακρίσεων.

Το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε έκτακτα μέτρα τον Δεκέμβριο του 2021, με τα οποία ζητούσε από τις δύο χώρες να αποφεύγουν να υποκινούν και να προωθούν το εθνοτικό μίσος. Αν και οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, δεν διαθέτει κανένα μέσο για την εφαρμογή τους και η ένταση μεταξύ των δύο χωρών οξύνθηκε, με αποκορύφωμα την επίθεση αστραπή του Αζερμπαϊτζάν τον Σεπτέμβριο του 2023 στον διαφιλονικούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στη διάρκεια αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης το Μπακού κατέλαβε τον θύλακα, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100.000 από τους συνολικά 120.000 Αρμένιους κατοίκους του να καταφύγουν στην Αρμενία.

Συμφωνία των δύο πλευρών

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Αρμενία προσέφυγε εκ νέου στο Διεθνές Δικαστήριο ζητώντας του να καλέσει το Αζερμπαϊτζάν να αποσύρει τα στρατεύματά του από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και να επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των Αρμένιων προσφύγων. Τον Νοέμβριο το Δικαστήριο ζήτησε από το Μπακού να επιτρέψει σε οποιονδήποτε επιθυμεί να επιστρέψει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ να το πράξει «με ασφάλεια, χωρίς εμπόδια και το συντομότερο δυνατό».

Η διαδικασία που ξεκινά σήμερα θα ολοκληρωθεί στις 26 Απριλίου. Αφορά τις ενστάσεις των δύο πλευρών στην αρχική προσφυγή του Σεπτεμβρίου του 2021. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ έχουν δηλώσει ότι μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία βρίσκεται πολύ κοντά. Οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες έχουν εμπλακεί δύο φορές σε πόλεμο για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, με χιλιάδες θύματα και από τις δύο πλευρές, μία φορά τη δεκαετία του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και πιο πρόσφατα το 2020.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝΑΡΜΕΝΙΑΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΙΛΧΑΜ ΑΛΙΕΦΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧΝΙΚΟΛ ΠΑΣΙΝΙΑΝ

Related Posts

ΗΠΑ - Χέγκσεθ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

16/12/2025 - 15:30
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

16/12/2025 - 13:29
εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

16/12/2025 - 12:41

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

ΗΠΑ: «Σκοτώθηκαν οκτώ ναρκωτρομοκράτες σε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά σκαφών στον Ειρηνικό» [vid]

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Κατάθλιψη στη μέση ηλικία: Τα 6 συγκεκριμένα συμπτώματα που συνδέονται με την άνοια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Αδειάζει τη Μαρία Καρυστιανού η πλειοψηφία του Συλλόγου συγγενών των Τεμπών: «Προσωπικές επιλογές - Δεν έχουμε καμία ανάμειξη»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert