OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Αζερμπαϊτζάν: «Η Ρωσία υποσχέθηκε να τιμωρήσει όποιον εμπλέκεται στη συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines»

30/12/2024 - 15:44
Αζερμπαϊτζάν

REUTERS/Azamat Sarsenbayev

Share on FacebookShare on Twitter

Η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία υποσχέθηκε ότι θα εντοπίσει και θα τιμωρήσει τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην συντριβή του αεροσκάφους της Azerbaijan Airlines στις 25 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Αζέρο γενικό εισαγγελέα Καμράν Αλίεφ, ο επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής έρευνας Αλεξάντρ Μπαστρίκιν του είπε ότι «έχουν ληφθεί ισχυρά μέτρα για τον εντοπισμό των ενόχων και τον ποινικό καταλογισμό των πράξεών τους».

Η Μόσχα υποσχέθηκε επίσης ότι «θα διεξαγάγει πλήρη, εξαντλητική και αντικειμενική έρευνα» για το δυστύχημα, επιπλέον των ερευνών που διεξάγονται στο Καζακστάν όπου συνετρίβη τελικά το αεροσκάφος, ενώ προσέφερε την αναγκαία υποστήριξη στους εισαγγελείς που στάλθηκαν από το Μπακού στο Γκρόζνι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού εισαγγελέα.

Κατά τις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο ότι το αεροσκάφος της Azerbaijan Airlines το οποίο συνετρίβη στις 25 Δεκεμβρίου στο Καζακστάν παρασύροντας στον θάνατο 38 από τους επιβαίνοντες επλήγη στην Ρωσία από «φυσική εξωτερική επέμβαση», παραπέμποντας στο σενάριο σύμφωνα με το οποίο το Embraer 190 δέχθηκε τα πυρά της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας επάνω από το Γκρόζνι.

Η Μόσχα δεν έχει παραδεχθεί την ευθύνη της για την αεροπορική τραγωδία. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε κατά την τηλεφωνική συνομιλία του το Σάββατο με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα ήταν ενεργή την Τετάρτη την ώρα που το αζερικό αεροσκάφος προσπαθούσε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Γκρόζνι.

Ωστόσο, δεν παραδέχθηκε ότι το αεροσκάφος επλήγη από τούς ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους, αν και ζήτησε συγγνώμη για το «τραγικό περιστατικό».

Ο Αλίεφ ζητά εξηγήσεις από τη Μόσχα

Ο Ιλχάμ Αλίεφ κατηγόρησε επίσης την Μόσχα ότι επεδίωξε να αποκρύψει το γεγονός ότι το αεροσκάφος δέχθηκε πυρά από το ρωσικό έδαφος και απαίτησε δημόσια συγγνώμη εκ μέρους της Ρωσίας.

«Το γεγονός είναι ότι το αζερικό αεροσκάφος επλήγη εξωτερικά επάνω από το ρωσικό έδαφος (…) η ουρά του αεροσκάφους κτυπήθηκε σοβαρά από πυρά που προήλθαν από το έδαφος», δήλωσε ο Ιλχάμ Αλίεφ στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση η οποία μεταδόθηκε και από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Azertag.

Κατήγγειλε επίσης ότι το αεροσκάφος κατέστη ακυβέρνητο με στρατιωτικά μέσα ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Ο Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε ότι οι διαφορετικές εκδοχές για τα γεγονότα που παρουσιάσθηκαν από την Ρωσία μετά την συντριβή «δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ρωσική πλευρά προσπάθησε να πνίξει την υπόθεση».

«Το να παραδεχθεί κανείς την ενοχή του, να ζητήσει συγγνώμη εγκαίρως και όσο αυτό είναι χρήσιμο για το Αζερμπαϊτζάν που θεωρείται φίλη χώρα και να πληροφορήσει το κοινό για το θέμα αυτό, αυτά είναι που έπρεπε να έχουν γίνει», δήλωσε ο Αζέρος πρόεδρος. «Δυστυχώς, τις πρώτες τρεις ημέρες δεν ακούσαμε παρά παράλογες θεωρίες εκ μέρους της Ρωσίας».

Κατά συνέπεια, η Ρωσία πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, να παραδεχθεί την ευθύνη της, να τιμωρήσει τους ενόχους και να καταβάλει αποζημιώσεις στο Αζερμπαϊτζάν και στα θύματα της συντριβής», είπε ο Αζέρος πρόεδρος.

«Ο πρώτος όρος εκπληρώθηκε χθες (με την έκφραση της συγγνώμης του Βλαντίμιρ Πούτιν). Ελπίζω ότι και οι άλλοι όροι θα εκπληρωθούν επίσης», πρόσθεσε.

«Μετά την εξέταση των μαύρων κουτιών και την συλλογή λεπτομερέστερων πληροφοριών, θα δοθεί στην δημοσιότητα μία συνολική έκθεση αυτού που συνέβη», υποσχέθηκε ο Αζέρος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝΚΑΖΑΚΣΤΑΝΡΩΣΙΑΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

Related Posts

ΗΠΑ - Χέγκσεθ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

16/12/2025 - 15:30
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

16/12/2025 - 13:29
εκεχειρία
ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

16/12/2025 - 12:41

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

ΗΠΑ: «Σκοτώθηκαν οκτώ ναρκωτρομοκράτες σε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά σκαφών στον Ειρηνικό» [vid]

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Κατάθλιψη στη μέση ηλικία: Τα 6 συγκεκριμένα συμπτώματα που συνδέονται με την άνοια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Αδειάζει τη Μαρία Καρυστιανού η πλειοψηφία του Συλλόγου συγγενών των Τεμπών: «Προσωπικές επιλογές - Δεν έχουμε καμία ανάμειξη»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert