To περιβόητο όπλο Sturmgewehr 44 (MP-44) θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο Τυφέκιο Εφόδου που αναπτύχθηκε ποτέ στην ιστορία του πολέμου. Το οποίο βρίσκεται σήμερα στα πεδία των μαχών της Συρίας!
Αναπτύχθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία στα τελευταία στάδια του Β’ Παγκόσμιο Πόλεμου και είναι επίσης γνωστό ως MP-43 (Maschinenepistole-43). Όμως, τελικά το όνομα που επικράτησε – κυρίως για προπαγανδιστικούς λόγους – ήταν Sturmgewehr 44 που στην κυριολεξία σημαίνει «Τυφέκιο Εφόδου» και κατά περίεργο τρόπο είναι και η σύγχρονη ονομασία που έχει επικρατήσει για να περιγράψει όπλα παρόμοιου τύπου.
Το συγκεκριμένο τυφέκιο αποδείχθηκε ως ένα εξαιρετικά αξιόπιστο και δυνατό όπλο στα πεδία των μαχών, ωστόσο, τον καιρό όπου εισήχθηκε στον γερμανικό στρατό, ο πόλεμος είχε ουσιαστικά κριθεί και ως αποτέλεσμα η συμβολή του ήταν ελάχιστη.
Παρά το γεγονός ότι το περιβόητο όπλο είχε σχεδόν ασήμαντη συνεισφορά για την τελική έκβαση του Β’ παγκοσμίου πολέμου, ήταν ένα όπλο που είχε εξαιρετικά εύστοχες βολές από μακρινή απόσταση και θανατηφόρα εκρηκτικότητά από κοντινές αποστάσεις.
Μεταπολεμικά το StG-44 επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αρκετών τυφεκίων, όπως του φημισμένου AK-47. Με μόνο μια ματιά μπορεί κανείς να διακρίνει τις ομοιότητες μεταξύ των δύο όπλων.
Πως το Sturmgewehr 44 (MP-44) βρέθηκε στη Συρία;
To 2012, ο λεγόμενος Ελεύθερος Συριακός Στρατός, ανάρτησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει μία κρυψώνα όπλων που περιείχε περίπου πέντε χιλιάδες τυφέκια εφόδου. Αυτό σε κάθε περίπτωση, δεν είναι μια σπάνια εικόνα από κάποιο πεδίο μάχης.
Το αξιοπερίεργο όμως στην υπόθεση είναι ότι στο βίντεο φάνηκαν και αρκετά όπλα τύπου Sturmgewehr 44 – ένα όπλο που κατασκευάστηκε από τη ναζιστική Γερμανία – και το ερώτημα είναι το εξής: πώς ένα όπλο που βρέθηκε στα πεδία των μαχών πριν από περίπου εβδομήντα πέντε χρόνια, βρίσκεται σήμερα στα πεδία των μαχών της Συρία;
Μετά το τέλος του B’ Παγκοσμίου πολέμου, η αστυνομία και ο στρατός της Ανατολικής Γερμανίας συνέχισαν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο όπλο, μέχρι που τελικά, λίγα χρόνια αργότερα, αντικαταστάθηκε από το AK-47.
Καθώς η Ανατολική Γερμανία συνέχισε να αντικαθιστά τον οπλισμό της με Σοβιετικού τύπου τυφεκίων, πούλησε εν τω μεταξύ, το 1964, περίπου 4,500 όπλα του Β’ παγκοσμίου πολέμου στη Συρία. Η Ανατολική Γερμανία, όμως, δεν ήταν το μοναδικό κράτος του Ανατολικού Μπλοκ που προμήθευσε τη Συρία με στρατιωτικό υλικό.
Ένα μεγάλο μέρος του στρατιωτικού υλικού της ναζιστικής Γερμανίας, πέρασαν στην Τσεχοσλοβακία μέσω των εργοστασίων που λειτουργούσαν οι ναζί στην περιοχή.
Η Τσεχοσλοβακία και προπολεμικά ήταν ένα σημαντικό κέντρο βιομηχανικής παραγωγής όπλων, όπου μετά την κατάληψή της από τις δυνάμεις του Τρίτου Ράιχ, τα εργοστάσια αυτά φάνηκαν εξαιρετικά χρήσιμα για τη συνολική πολεμική παραγωγή της Γερμανίας.
Μετά τον πόλεμο, η Τσεχοσλοβακία, όχι μόνο πούλησε σε τρίτες χώρες το πολεμικό υλικό που είχε στη διάθεσή της, κατασκεύασε επίσης τις δικές της εκδοχές ναζιστικών όπλων, για εγχώρια χρήση, καθώς επίσης και για τις εξαγωγές της.
Η Συρία από την πλευρά της αγόρασε πολλά από αυτά τα όπλα την κρίσιμη εποχή του Ψυχρού πολέμου, και με τα χρόνια δημιούργησε ένα σημαντικό απόθεμα, που το 2012, έφτασαν τελικά στα χέρια των ανταρτών.
Πηγή: The National Interest