Αυτή είναι η επιστολή του Σάναχαν στον Ακάρ – Τι περιθώρια έχει η Τουρκία

Ήρθε στο φως η πλήρης επιστολή του Αμερικανού υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν στον Χουλουσί Ακάρ με την οποία τον προειδοποιεί για το ποιες θα είναι οι επίπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία δεν κάνει πίσω στο θέμα των S-400 από τη Ρωσία μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Η επιστολή ξεκαθαρίζει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία εμμείνει στην απόφασή της για τους S-400 τότε στις 31 Ιουλίου αυτού του χρόνου θα σταματήσει αυτόματα και η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35. Όλοι οι μαθητές και και πιλότοι μάλιστα που βρίσκονται στην Αριζόνα των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν μέχρι την ημερομηνία εκείνη.

Οι ΗΠΑ επομένως αφήνουν ένα παραθυράκι στην Τουρκία να παραμείνει στο πρόγραμμα δίνοντάς της επαρκή χρόνο για να ακυρώσει την παραλαβή των πυραύλων από τη Ρωσία. Όπως έγινε χτες γνωστό από τον επικεφαλής της Rostec, η αποστολή των S-400 προς την Τουρκία θα ξεκινήσει εντός δύο μηνών.

Όλες οι προηγούμενες αναφορές μιλούσαν για παράδοση των πυραύλων μέσα στον Ιούλιο, ή και νωρίτερα, επομένως οι Αμερικανοί το είχαν υπ’ όψην τους στην επιστολή που έστειλαν στην Άγκυρα.

Σε δύο εβδομάδες παράλληλα, ο Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας. Οι δύο τους θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κατ΄ιδίαν όλα τα επίμαχα θέματα και δεν αποκλείεται οι τελικές αποφάσεις να παρθούν τότε.

Δείτε εδώ την επιστολή