Ένα βίντεο απ’ όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ όχι μόνο για διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα αλλά και για «μακεδονική μειονότητα» έρχεται στο φως. Λίγες ώρες πριν και μετά την αντίδραση της Αθήνας, τα Σκόπια είχαν αναγκαστεί σε αναδίπλωση.
Μπορεί τα Σκόπια να έκαναν (εκ των υστέρων) λόγο για «παρερμηνεία» των όσων είπε ο Ζόραν Ζάεφ το περασμένο Σάββατο (01.12.2018) μιλώντας στη Βουλή της ΠΓΔΜ και απαντώντας σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, αλλά το λίγων δευτερολέπτων βίντεο δεν αφήνει περιθώρια για το τι ακριβώς είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Ο Ζάεφ όχι μόνο μίλησε για διδασκαλία της “μακεδονικής γλώσσας” στην Ελλάδα, όπως διδάσκεται, είπε, η ελληνική γλώσσα στη “Μακεδονία”. Μίλησε ξεκάθαρα και για “μακεδονική μειονότητα”.
Λέει ο Ζάεφ: «Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε, τι κάνουμε γι’ αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς, κάναμε κάτι γι’ αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος, που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας. Τώρα, έχουμε καλύτερες πιθανότητες, τώρα έχουμε ευκαιρίες για τα παιδιά στην Ελλάδα να μάθουν τη Μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορεύοταν ήταν ένα θέμα ταμπού. Η ελληνική γλώσσα ήδη διδάσκεται στη “Μακεδονία”. Έχουμε μια ευκαιρία να τους βοηθήσουμε αληθινά, να απομακρύνουμε τα σύνορα».
Δείτε το video με όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ:
Το παρασκήνιο που έφερε την αναδίπλωση
Η αναδίπλωση της πλευρά της FYROM για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί «Μακεδονικής γλώσσας» μπορεί για την ώρα να ανακούφισε το Μέγαρο Μαξίμου έδειξε ωστόσο το πώς θα κυλήσουν οι επόμενες 50 ημέρες μέχρι δηλαδή να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο η συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα ανέδειξε το πόσο εύθραυστη είναι η πλειοψηφία που υπάρχει στο ελληνικό κοινοβούλιο για το θέμα αυτό καθώς πολλά λέγονται και ακόμα περισσότερα ακούγονται για κάποιους που μέχρι σήμερα δήλωναν σίγουροι για τη απόφαση τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τις δηλώσεις Ζάεφ αποφάσισε ότι θα έπρεπε να έχει ένα καλά σχεδιασμένο σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι ακρότητες των Σκοπιανών.
Κατ’ αρχήν, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού ήρθε σε επαφή με το γραφείο του Ζόραν Ζάεφ και ζήτησε εξηγήσεις. Εκεί αποφασίστηκε οι δυο πλευρές να βρίσκονται σε επαφή μέχρι να εκτονωθεί η κρίση.
Σε διπλωματικό επίπεδο υπήρξε ακόμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μάθιου Νίμιτς όπου του ζητήθηκε να παρέμβει προς την πλευρά της FYROM προκειμένου να σταματήσει η ακραία ρητορική η οποία δημιουργούσε προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας.
Εάν δεν υπήρχε αποτέλεσμα από την παρέμβαση Νίμιτς τότε η ελληνική πλευρά θα έστελνε επιστολή προς τον Μάθιου Νίμιτς με την οποία η ελληνική πλευρά θα έθετε θέμα παραβίασης της συμφωνίας από την πλευρά των γειτόνων μας, τονίζοντας ότι αυτή η ακραία ρητορική δεν βοηθά στο να προχωρήσει η συμφωνία των Πρεσπών.
Ταυτόχρονα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα ενημέρωνε όλους τους ομολόγους του στην Ευρώπη για την τροπή του θέματος.
Ως τελευταίο βήμα είχε αποφασιστεί ο πρωθυπουργός να τηλεφωνήσει στον Σκοπιανό ομόλογο του προκειμένου να του εκφράσει την δυσφορία του για όσα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα.
Ο Μάθιου Νίμιτς ανταποκρίθηκε πάντως αμέσως στο κάλεσμα της ελληνικής πλευράς και επικοινώνησε με τον Ζόραν Ζαεφ. Μετά την συζήτηση που είχαν οι δυο πλευρές το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρίνιζε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλοιώθηκαν και παρεξηγήθηκαν.
Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται ότι λίγο πριν από την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία που έχει να αντιμετωπίσει ο Ζάραν Ζαεφ στη Βουλή είναι αναμενόμενο να ανεβάζει τους τόνους προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ευνοϊκή μόνο για τους Σκοπιανούς.