Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις στη Ρωσία και το Ιράν, αντιδρώντας σε, όπως τις χαρακτηρίζει, «κατάφωρες» παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπογραμμίζει σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ.
Στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, η Γουόνγκ διευκρινίζει ότι η Αυστραλία επιβάλλει κυρώσεις «τύπου Μαγκνίτσκι» – μέτρα που επιβάλλουν οικονομικές ποινές και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε ιδιώτες – σε 13 πρόσωπα και 2 οντότητες, μεταξύ των οποίων η Αστυνομία Ηθών του Ιράν και η Δύναμη Αντίστασης Μπασίτζ και 6 Ιρανοί που εμπλέκονται στην καταστολή στο Ιράν των διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στην Τεχεράνη τον Σεπτέμβριο, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.
Σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Sydney Morning Herald, η Γουόνγκ σημειώνει ότι οι κυρώσεις αφορούν τον Σεγέντ Σαντέγ Χοσεϊνί, τον οποίο περιγράφει ως υψηλόβαθμο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν. Αυτός περιελήφθη στον κατάλογο με αυτούς στους οποίους επιβάλλονται κυρώσεις για τον καταγγελλόμενο ρόλο του στην «άνευ διακρίσεων χρήση βίας κατά των διαδηλωτών», επισημαίνει.
«Η κατάφωρη και εκτεταμένη περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ίδιου του λαού του από το ιρανικό καθεστώς έχει συγκλονίσει τους Αυστραλούς και θα πρέπει να καταλογιστούν ευθύνες στους δράστες», υπογραμμίζει η Γουόνγκ στο άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα.
Επτά Ρώσοι που εμπλέκονται στην, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, απόπειρα δολοφονίας του πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία θα υποστούν επίσης στοχευμένες κυρώσεις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει παράλληλα η Γουόνγκ στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τιμ Γουότς.
Επιπροσθέτως των κυρώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Γουόνγκ διευκρινίζει ότι η Αυστραλία επιβάλλει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις σε 3 Ιρανούς και μία ιρανική επιχείρηση για εφοδιασμό της Ρωσίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για να τα χρησιμοποιήσει κατά της Ουκρανίας.
«Η παροχή των drones στη Ρωσία αποτελεί απόδειξη του ρόλου που διαδραματίζει το Ιράν στην αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας ασφάλειας. Ο κατάλογος αυτός δείχνει με έμφαση ότι όσοι παρέχουν υλική υποστήριξη στη Ρωσία θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», υπογραμμίζει η Γουάνγκ.
Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μετά την επιβολή από την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Αυστραλίας τον Οκτώβριο στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε 28 διορισθέντες από τις ρωσικές αρχές φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, υπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.
Από την έναρξη της εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η Αυστραλία έχει επιβάλλει κυρώσεις σε εκατοντάδες Ρώσους πολίτες και οντότητες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του ρωσικού τραπεζικού τομέα και όλοι οι οργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για το δημόσιο χρέος της χώρας.
Επίσης έχει εφοδιάσει με αμυντικό εξοπλισμό και έχει χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές αλουμίνας (οξείδιο αργιλίου) και μεταλλευμάτων αλουμινίου, συμπεριλαμβανομένου του βωξίτη, στη Ρωσία.
Η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού των Φιλελεύθερων και του Εθνικού Κόμματος της Αυστραλίας είχε και αυτή επιβάλλει τον Μάρτιο κυρώσεις «τύπου Μαγκνίτσκι» κατά 14 Ρώσων.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ