Αξιωματούχος ΗΠΑ: Δεν θα αντέξουμε για πολύ ακόμα να κυριαρχούμε σε όλους τους τομείς

Οι αντίπαλοι της Αμερικής αρχίζουν να ανακτούν έδαφος από τις δυνάμεις των ΗΠΑ σχεδόν σε κάθε στρατιωτικό τομέα,  αναφέρει ο γενικός εισαγγελέας Eric Wesley, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στρατού και διευθυντής του κέντρου Futures and Concepts.

Οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα δηλώσει την απειλή που αποτελεί η συνεχής τεχνολογική πρόοδος των άλλων χωρών, με νέα υπερηχητικά και πυρηνικά όπλα να δοκιμάζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ ο στρατός των ΗΠΑ δέχεται συνεχείς περικοπές.

«Ο στρατός μας, για πρώτη φορά, θα πρέπει όλο και περισσότερο να στηρίζεται σε άλλα στρατιωτικά παραρτήματα καθώς και σε ξένους εταίρους για να εξασφαλίσει στρατιωτική κυριαρχία», πρόσθεσε ο Eric Wesley.

«Τα πράγματα προχωράνε πολύ γρήγορα, οι απειλές αυξάνονται και κάθε χώρα κρύβει και κάτι. Το εξοπλιστικό παιχνίδι έχει ξεφύγει από τον έλεγχο μας. Δεν διαθέτουμε επαρκείς πόρους για να διασφαλίσουμε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας πάντα θα κυριαρχούν, συνεχώς σε όλους τους τομείς » τόνισε.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τέσσερις μεγάλες μονάδες βρίσκονται υπό κατασκευή και θα είναι σύντομα λειτουργικές για να υποστηρίξουν τρέχουσες αποστολές στην Ευρώπη και το Αφγανιστάν, «κάνουμε ο,τι μπορούμε αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αρκετό».

Περίπου 500 στρατιώτες μεταφέρθηκαν πρόσφατα στη Λιθουανία και άλλοι τόσοι εγκαταστάθηκαν σε βάση στην Πολωνία νωρίτερα αυτό το έτος για την υποστήριξη της εκστρατείας «Atlantic Resolve» του αμερικανικού στρατού. Η παρουσία στρατευμάτων και εξοπλισμών είναι η δέσμευση των ΗΠΑ έναντι των Ευρωπαίων συμμάχων για διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Ήρθε η ώρα για νέα στρατηγική ανάπτυξη

Ο Wesley εντόπισε τρία προβλήματα στον τρόπο που οι ΗΠΑ διαχειρίζονται την κατάσταση:

Το πρώτο είναι πως οι αμερικανικές δυνάμεις, λόγω των συμμαχιών τους, δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τίποτα κρυφό.

Το δεύτερο, είναι ότι έχουν εμπλακεί σε πολλά ανοιχτά μέτωπα.

Και το τρίτο πρόβλημα πηγάζει από τη Ρωσία και την προθυμία της Κίνας να δημιουργήσουν κοινούς επιχειρησιακούς και στρατηγικούς στόχους, δημιουργώντας σημαντικές προκλήσεις για τις δυνάμεις των ΗΠΑ.

Ο Wesley είπε ότι ο στρατός πρέπει να αναλάβει γρήγορα δράση προς την κατεύθυνση μιας νέας στρατηγικής πολιτικής καθώς δεν έχει άλλο χρόνο να «ξεκουράζει τις δάφνες του».

Πηγή: Defence Blog