Αν ξεσπάσει σύγκρουση στην Ευρώπη, τότε τα στρατεύματα των ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν με χαλασμένο εξοπλισμό και δυσλειτουργικά οχήματα.
Είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν στρατιώτες από άρματα μάχης ανά πάσα στιγμή σε ενδεχόμενη σύγκρουση στην Ευρώπη.. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο αμερικανικός στρατός διατηρεί αποθέματα όπλων και προμηθειών σε αποθήκες κοντά σε πιθανές ζώνες συγκρούσεων, επιτρέποντας στους στρατιώτες που θα φτάσουν σε ενδεχόμενο σύγκρουσης, να εξοπλιστούν και να μεταφερθούν γρήγορα στην πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με έναν έλεγχο από τον Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Άμυνας, διαπιστώθηκε πως αν ξεσπάσει σύγκρουση στην Ευρώπη, τότε τα στρατεύματα των ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν με χαλασμένο εξοπλισμό και δυσλειτουργικά οχήματα, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν πληρούνται τα απαιτούμενα κριτήρια συντήρησής των αποθεμάτων αυτών, που υπολογίζονται περίπου σε 205 εκατομμύρια δολάρια.
Οι επιθεωρητές του Υπουργείου εξέτασαν τοποθεσίες στο Βέλγιο, την Ιταλία και τη Νορβηγία, αλλά εκτιμούν ότι αυτό το πρόβλημα είναι συστημικό και υφίσταται στις περισσότερες τοποθεσίες αποθήκευσης εξοπλισμών σε όλη την Ευρώπη.
Για παράδειγμα, οι αποθήκες στη Νορβηγία βρίσκονται σε κεκαλυμμένες τοποθεσίες κοντά σε θάλασσα που συντηρούνται από νορβηγικό πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό, ωστόσο τα επίπεδα υγρασίας δεν συνεκτιμώνται στη διαδικασία συντήρησης, διότι οι Αμερικανοί παρέλειψαν απλά να το υποδείξουν.
Από την άλλη, σε μια αποθήκη, στο Leghorn του ιταλικού στρατού, σχεδόν το ⅓ των εξοπλισμών κρίθηκε ως μη λειτουργικό, καθώς οι αξιωματούχοι θεωρούσαν πως δεν είναι απαραίτητη η τακτική συντήρηση εφόσον δεν έχουν προγραμματιστεί επιχειρησιακές αποστολές, ενώ εν προκειμένω σημειώθηκε και γραφειοκρατικό κώλυμα αναφορικά με τη δικαιοδοσία συντήρησης των αποθεμάτων.
Χωρίς την κατάλληλη και απαιτούμενη συντήρηση του εξοπλισμού, ο Στρατός και το Ναυτικό Σώμα ενδέχεται να μην είναι σε θέση να υποστηρίξουν πλήρως ένα αίτημα άμεσης αντίδρασης στην κρίση όταν προκύψει ανάγκη στην Ευρώπη ή την Αφρική, καταλήγει η έρευνα του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.
Αν ο Ψυχρός Πόλεμος γίνει ξαφνικά “καυτός”, τότε είναι πολύ πιθανό ότι τα στρατεύματα των Η.Π.Α. που θα πετάξουν στην Ευρώπη, θα ανακαλύψουν ότι τα προεγκατεστημένα όπλα τους δεν θα λειτουργούν. Σε αντίθεση με την Ρωσία, η οποία έχει την πολυτέλεια να μεταφέρει στρατεύματα και βαρύ εξοπλισμό οδικώς ή σιδηροδρομικώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει είτε να πετάξουν είτε να μεταφέρουν οτιδήποτε χρειάζεται στη ζώνη μάχης.
Όσο περισσότερο εξοπλισμό έχει ήδη σε θέση και σε επιχειρησιακή λειτουργία, τόσο πιο αποτελεσματική και επιτυχημένη θα είναι η αντίδραση των αμερικανών σε ενδεχόμενη σύγκρουση. Όμως με την προϋπόθεση ότι αυτά θα μπορούν να λειτουργήσουν.
Πηγή : National Interest