Μοιάζει με κάτι από Star Wars, όμως τα Βρετανικά πολεμικά πλοία του μέλλοντος μπορεί να μοιάζουν σαν κι αυτο σε μόλις 35 χρόνια.
Με κάποια απο τα μαχητικά αεροσκάφη της Βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας ( RAF ) να εχουν ήδη αντικατασταθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατευθυνόμενα απο στρατιωτικούς που βρίσκονται πίσω απο την οθόνη υπολογιστή χιλιόμετρα μακριά απο τον στόχο, το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας τώρα ερευνά το πώς η τεχνολογία θα μπορούσε να αλλάξει και τον ναυτικο στόλο.
Η απάντηση, όπως φαίνεται, ειναι ενας στόλος που θα ειναι σε μεγάλο βαθμό τηλεκατευθυνόμενος και όπως τον περιγράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail που θα ειναι εξοπλισμένος με όπλικα συστήματα στην «ταχύτητα του φωτός» και με στέλθ ικανότητες που θα τα καθιστούν αόρατο.
Όπως αναφέρει η Telegraph, υπό τον τίτλο «Dreadnought 2050» – μια αναφορά στο HMS Dreadnought, το πολεμικό πλοίο που εντάχθηκε στο Βασιλικό Ναυτικό το 1906 του οποίου η επαναστατική τεχνολογία ξεπέρασε όλα τα προηγούμενα σκάφη – το έργο/διαγωνισμός ειχε ως στόχο την αναζήτηση ιδεών για μελλοντικά οπλικά συστήματα με τα οποία θα ειναι εξοπλισμένα τα πολεμικά πλοία του βασιλικού ναυτικού.
Σύμφωνα με πηγές, το Dreadnought 2050 φαίνεται θα το ελέγχουν μόνο πέντε ναυτικοί οι οποίοι θα βρισκονται μπροστά απο την οθόνη του υπολογιστή τους, σαν ενα video game. Το προσωπικό στο πλοίο θα φτάνει μόνο τα 50 ατομα, κατι που βέβαια δε συγκρίνεται με τα 200 που απαιτούνται για τα σκάφη αυτού του μεγέθους.
Οι εικόνες του πλοίου εχουν δοθεί στη δημοσιότητα από μια ομάδα κορυφαίων βρετανικών εταιρειών ηλεκτρονικών συστημάτων σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες στον τομέα της ναυτικής άμυνας στην εταιρία startpoint.
Ο Διοικητής Steve Prest, Αξιωματικός στο Βασιλικό Ναυτικό (fleet robotics officer), δήλωσε: «Χαιρετίζουμε ένα πρόγραμμα που επιτρέπει μερικούς από τους καλύτερους νέους μηχανικούς της Βρετανίας να φανταστουν πώς μπορει να μοιάζουν και με τι μπορει να ειναι εξοπλισμένα τα πολεμικά πλοία το 2050. Θέλουμε να προσελκύσουμε τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στο ναυτικό για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη συστημάτων με αυτό το επίπεδο φιλοδοξίας».
Απο την πλευρά του ο Muir Macdonald, στέλεχος της Startpoint δήλωσε: «Ενώ ορισμένες από αυτές τις τεχνολογίες ξεπερνούν τα σημερινά όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα στοιχεία αυτα δεν θα μπορούσε να ενσωματωθούν σε μελλοντικά σχέδια.»
«Η χώρα χρειάζεται καινοτόμο σκέψη και οι έννοιες αυτές δείχνουν το δρόμο προς μια τεχνολογία αιχμής που μπορεί να αποκτηθεί με λιγότερο κόστος και που θα λειτουργεί με λιγότερο εργατικό δυναμικό.»
Δειτε το σύντομο βίντεο
Πηγη – Daily Mail/ Telegraph
Απόδοση – OnAlert