Η Κορέα αποκάλυψε ένα νέο πύραυλο με χαρακτηριστικά αντιαρματικού βλήματος μεγάλης εμβέλειας.
Οι φωτογραφίες του τελευταίου όπλου δείχνουν οκτώ εκτοξευτήρες πυραύλων που είναι εγκατεστημένα σε ένα M-2010, ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού ( APC) της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με πηγές, αυτό το σύστημα έχει ομοιότητες με αντίστοιχα αντιαρματικά βλήματα, όπως το ισραηλινό Rafael Spike-ER, το ιαπωνικό Type -96, το κινεζικό AFT-10 και το σερβικό ALAS.
Σύμφωνα με το Live Journal, ο πύραυλος πιθανώς να χρησιμοποιεί μια ηλεκτρονική οπτική κεφαλή στόχευσης σε συνδυασμό με οπτικές ίνες που καθοδηγούν το βλήμα, όπως ακριβώς στο ισραηλινό Spike-NLOS, το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συστήματα της κατηγορίας του, που το χρησιμοποιούν περισσότερα από 20 κράτη.
Η Spike είναι μια οικογένεια πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων εκδόσεων μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς, καθώς και το Spike-NLOS, το οποίο μπορεί να χτυπήσει στόχους εκτός οπτικού πεδίου, στα 25 χιλιόμετρα.
Είναι ένα ξεχωριστό οπλικό σύστημα, στο οποίο ο πύραυλος κατευθύνεται αρχικά από τον χειριστή μέσω καλωδίου οπτικών ινών και έπειτα καθοδηγείται από υπέρυθρες προς τον στόχο. Στην πρώτη φάση η κεφαλή εξουδετερώνει την θωράκιση του στόχου και στο δεύτερο στάδιο η κεφαλή που διαθέτει μεγαλύτερη εκρηκτική ύλη, διεισδύει και εξολοθρεύει τον στόχο.
Το Spike-ER , αυξανόμενης εμβέλειας, μπορεί να χτυπήσει στόχους 8 χιλιόμετρα μακριά, με τον κατασκευαστή Rafael να αποκαλύπτει μια νέα έκδοση, το Rafael Spike-ER2, που θα έχει βεληνεκές 16 χιλιομέτρων
Ωστόσο, αυτό που μάλλον συνέβη με το νέο σύστημα της Βόρειας Κορέας, είναι ότι βασίστηκε στο αντi-αρματικό AT-4 της Σοβιετικής Ένωσης, που το ΝΑΤΟ χαρακτήριζε “Spigot”, με την πινελιά των Βορειοκορεατών να είναι ένα σύστημα καθοδήγησης λέιζερ.
Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας δήλωσαν την μεγάλη ικανοποίηση τους ότι ακόμη και τα ειδικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης που διαθέτουν υψηλή ευελιξία και εντυπωσιακή δύναμη δεν είναι ικανά να αντέξουν ένα χτύπημα από το συγκεκριμένο πύραυλο .
Ωστόσο υπάρχουν λίγες πληροφορίες για το συγκεκριμένο αντιαεροπορικό βλήμα και παρά τις ομοιότητες του με το ισραηλινό Spike, είναι σχετικά απίθανο να διαθέτει την ίδια απόδοση και αποτελεσματικότητα.
Παρόλα αυτά, κάθε αντιαρματικό βλήμα είναι επικίνδυνο ακόμη και ενάντια σε σύγχρονα συστήματα θωράκισης, με την προϋπόθεση ότι αυτά θα χτυπήσουν στο κατάλληλο σημείο ή αν υπάρχει μεγάλη δύναμη πυρός.
Δείτε πλάνα από τα πυραυλικά συστήματα της Βόρειας Κορέας :