Την διεθνή άσκηση »Γαλάζια Σημαία» (Blue Flag) που έγινε στο Ισραήλ με συμμετοχή και η Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επικαλείται,μαζί με άλλες 9 ΝΑΤΟικές ασκήσεις , η Μόσχα για να αποκρούσει αιτιάσεις του ΝΑΤΟ και της Δύσης γενικότερα που εμφανίζονται ενοχλημένο για « έλλειψη διαφάνειας » της Ρωσίας σχετικά με στρατιωτικές ασκήσεις που κάνει σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή .Υπάρχει όμως και άλλη μια με ελληνική συμμετοχή μεταξύ των 10 ασκήσεων που η Μόσχα χαρακτηρίζει »παιγνίδια πολέμου» του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ – αυτή ’εγινε στην Βουλγαρία.
Συγκεκριμένα η Ρωσία κατηγορείται από δυτικούς παρατηρητές για προγραμματισμένες, κατά την Μόσχα, ασκήσεις ετοιμότητας κλπ που έκανε στην επικράτειά της πριν από τα πολύ τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία. Η πλευρά της Μόσχας αντιδρά σε αυτούς τους ισχυρισμούς και λέει ότι με τον τρόπο αυτό η δυση επιχειρεί να συγκαλύψει τις πολλές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις δυτικών δυνάμεων , των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δηλαδή , που έχουν διεξαχθεί στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών . » Το ΝΑΤΟ ,επισημαίνεται , έχει τη δική του μακρά ιστορία σε »παιχνίδια πολέμου» σε όλο τον κόσμο»,αναφέρει το
Η πλευρά της Μόσχας καταγράφει λοιπόν 10 τέτοιες ασκήσεις:
1.Νότια Κορέα
Πρώτη αναφέρει αυτή που γίνεται στην Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα , και συμμετέχουν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας και η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Απριλίου.Οι ασκήσεις αυτές έχουν προκαλέσει σκληρή αντίδραση από τη Βόρεια Κορέα, η οποία τις χαρακτήρισε ως « σοβαρή πρόκληση » που θα μπορούσε να βυθίσει την περιοχή σε « αδιέξοδο και αφάνταστη ολοκαύτωμα ».
2. Ισραήλ
Μια άλλη άσκηση που φαίνεται ότι έχει προκαλέσει το ενδιαφερον – και την ενόχληση – της Μόσχας- είναι η »Γαλάζια Σημαία» (Blue Flag) που διοργάνωσε τον Νοέμβριο του 2013 το Ισραήλ με την συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από Ισραήλ , ΗΠΑ και Ελλάδα ( και την Ιταλία, αναφέρει λανθασμένα το »Ρωσια Σήμερα») ,στην αεροπορική βάση Ovda στο νότιο Ισραήλ . Οι ασκήσεις ήταν » η μεγαλύτερη διεθνής εναέρια άσκηση στην ιστορία», ανέφερε το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Haaretz .Σύμφωνα με έκθεση του Israel National News οι ασκήσεις προσομοιώνουν ρεαλιστικά διάφορα σενάρια με βάση την εμπειρία του Ισραήλ με αεροπορικές αντιπαραθέσεις με αραβικές δυνάμεις.
3.Πολωνία -Λετονία
Τον ίδιο μήνα – συνεχίζει το σχετικό ρεπορτάζ του»Ρωσία Σήμερα» – έγινε από την Πολωνία και τη Λετονία άσκηση και των τριών κλάδων και ειδικών δυνάμεων
με συμμετοχή πάνω από 6.000 στρατιωτικό προσωπικό από περίπου 20 χώρες και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έλαβαν μέρος στις μεγαλύτερες ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις του είδους τους από το 2006 στην περιοχή.
4.Βουλγαρία
Τον Οκτώβριο του 2013 , το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε επίσης ασκήσεις αντιαεροπορικών στη Βουλγαρία , μαζί με ελληνικές και τα νορβηγικές αεροπορικές δυνάμεις. Οι ασκήσεις έγιναν για να ελεγχθούν οι δυνατότητες συστημάτων σε συνθήκες παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων, σύμφωνα με το βουλγαρικό Υπουργείο Άμυνας .
5.Περσικός Κόλπος
Νωρίτερα , τον Μάιο του 2013, η ΗΠΑ συμμετείχε με 40 άλλες χώρες στον Περσικό Κόλπο σε παιχνίδια ναυτικού πολέμου . Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ασκήσεις έχουν στόχο την « ενίσχυση της ικανότητας να διατηρήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα».Οι ασκήσεις αυτές προκάλεσαν αυστηρή απάντηση της ιρανικής κυβέρνησης , που εξέφρασε ανησυχίες.
Οι άλλες ασκήσεις
Άλλες ασκήσεις που καταγράφονται ως »παιχνίδια πολέμου» από την Ρωσική πλευρά στα τελευταία χρόνια είναι:
-6. Άσκηση στην Ιαπωνία τον Αύγουστο του 2012, όπου αμερικανοί πεζοναύτες εντάχθηκαν ιαπωνικά στρατεύματα για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο δυτικό Ειρηνικό,
-7.Άσκηση στην Ιορδανία -κοντά στα σύνορα με τη Συρία- όπου συμμετείχαν οι ΗΠΑ μαζί με 16 άλλα έθνη τον Μάιο του 2012.
-8.Άσκηση στο Βιετνάμ τον Αύγουστο του 2010 με το Ναυτικό των ΗΠΑ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας
-9. Άσκηση » Sea Breeze» στην Ουκρανία τον Ιούλιο του 2010 με στόλο από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ για μια περίοδο δύο εβδομάδων (σ.σ. μάλλον και σε αυτή ήταν η Ελλάδα).
– 10. Άσκηση στην Γεωργία τον Μάιο του 2009 , με 15 χώρες του ΝΑΤΟ που η Ρωσία χαρακτήρισε << πρόκληση », λέγοντας ότι μπορεί να ενθαρρύνει το καθεστώς της χώρας να πραγματοποιήσει νέες επιθέσεις(Οσετία κλπ) .