Έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν άρχισαν συνομιλίες σήμερα στη Βιέννη επιδιώκοντας να επιτύχουν μέσα στους ερχόμενους μήνες μια τελική διευθέτηση του θέματος του επίμαχου πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης παρά τις προειδοποιήσεις από αμφότερες τις πλευρές ότι η σύναψη μιας συμφωνίας μπορεί να αποδειχθεί αδύνατη.
Η συνάντηση, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ή τρεις ημέρες, είναι η πρώτη αφότου οι δυνάμεις –οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία– επέτυχαν το Νοέμβριο μια προσωρινή συμφωνία με το Ιράν βάσει της οποίας η Τεχεράνη περιόρισε τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες με αντάλλαγμα κάποια χαλάρωση των κυρώσεων.
Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό την αιγίδα της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ είναι επίσης παρών στη σύνοδο αυτή. «Αυτό είναι το πρώτο βήμα της τελικής φάσης. Γι’ αυτό οι προσδοκίες δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Ζαρίφ μερικές ώρες πριν αρχίσουν οι συνομιλίες.
Σε μια τελική συμφωνία, οι δυτικές κυβερνήσεις θέλουν να προσδιοριστεί το επιτρεπτό εύρος ενός ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και να αρθούν οι ανησυχίες τους ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Το Ιράν, το οποίο αρνείται πως έχει τέτοιο σκοπό, θέλει να ολοκληρωθεί η άρση των οδυνηρών οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από την Ουάσινγκτον, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη.
Επικαλούμενο δήλωση του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna μετέδωσε σήμερα οτι το Ιράν έχει την «πολιτική βούληση» να καταλήξει σε συμφωνία με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Θεωρούμε ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας και ήλθαμε εδώ με την πολιτική βούληση να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Ζαρίφ στη Βιένη μετά το δείπνο εργασίας που είχε χθες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν ‘Αστον.
«Εάν όλες οι πλευρές συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις με την πολιτική βούληση να βρεθεί μια λύση, θα έχουμε θετικά αποτελέσματα, αλλά αυτό θα πάρει καιρό», πρόσθεσε.
Χθες, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «δε θα οδηγήσουν πουθενά», ενώ η ‘Αστον εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» κατά την άφιξή της στην αυστριακή πρωτεύουσα.
Εξάλλου, ο Ζαρίφ, επανέλαβε ότι η αντιπροσωπεία του θα αρνηθεί να να συζητήσει στρατιωτικά θέματα, κυρίως το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως έχουν ζητήσει αμερικανοί αξιωματούχοι.
«Τα δυο θέματα δεν έχουν σχέση μεταξύ τους», τόνισε και πρόσθεσε: «αυτό που θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο είναι ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν είναι στρατιωτικό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Άπιαστο όνειρο» μια τελική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν