Κι ενώ ο κόσμος κοιτάζει με «κομμένη την ανάσα» όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη συνεχίζουν να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την ανατολική Ευρώπη, παρατηρώντας τις όποιες «ύποπτες» ενέργειες και κινητικότητα κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, που θα μπορούσαν να δώσουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, με «πρωταγωνιστή» το ARTEMIS.
Από τα πολλά αμερικανικά αεροσκάφη που βρίσκονται στην περιοχή, ένα συγκεκριμένο «ξεχωρίζει» λόγω εμφάνισης αλλά και επιχειρησιακού ρόλου. Πρόκειται για ένα τροποποιημένο Bombardier Challenger 650 το οποίο λέγεται «Airborne Reconnaissance and Target Exploitation Multi-Mission System», γνωστό και ARTEMIS, που διαθέτει προηγμένους αισθητήρες και παρακολουθεί τα στρατεύματα στο έδαφος, για λογαριασμό του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ.
Το ιδιαίτερο αυτό αεροσκάφος έχει πραγματοποιήσει 14 επιχειρησιακές πτήσεις στην ανατολική Ευρώπη, με αποστολή τη συλλογή πληροφοριών, την επιτήρηση και την παρακολούθηση στόχων, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 21 Φεβρουαρίου, όπως τόνισαν ειδικοί αναλυτές.
Ο πολύτιμος εξοπλισμός του αεροσκάφους
Αυτό που επίσης κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι το ARTEMIS κάνει την ίδια διαδρομή κάθε μέρα. Απογειώνεται από τη Ρουμανία, περνάει από Σλοβακία και Ουγγαρία, «ρίχνοντας μια ματιά στην Ουκρανία» και από εκεί κατευθύνεται προς τα ανατολικά και βόρεια σύνορα της Πολωνίας, με «στόχο» τη Λευκορωσία και προφανώς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, προκειμένου να δει τι «ετοιμάζουν» τα ρωσικά στρατεύματα στις περιοχές αυτές.
Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, το ARTEMIS είναι εξοπλισμένο με αναβαθμισμένα ραντάρ σάρωσης του εδάφους, με σουίτα ηλεκτρονικών συστημάτων συλλογής πληροφοριών και σημάτων ραδιοσυχνοτήτων, που επιτρέπει στο πλήρωμα του αεροσκάφους να βλέπει, σε πραγματικό χρόνο, τις κινήσεις μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων δυνάμεων, ενώ η εμβέλεια των προηγμένων αυτών μέσων επιτρέπουν στο ARTEMIS να έχει πολύ καλή εικόνα της Λευκορωσίας, του Καλίνινγκραντ, ακόμα και του Ντονμπάς, χωρίς να πετάει σε «ευαίσθητες» και επικίνδυνες περιοχές.