Απτόητη η Βόρεια Κορέα: Θα εκτοξεύσει κι άλλους κατασκοπευτικούς δορυφόρους

H Πιονγιάνγκ προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα εκτοξεύσει κι άλλους δορυφόρους, ασκώντας αυτά που χαρακτήρισε κυριαρχικά της δικαιώματα, μεταδίδει το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Η βορειοκορεατική διπλωματία εξάλλου επέκρινε έντονα καταδικαστικές ανακοινώσεις από μέρους των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και άλλων χωρών, αφού έθεσε σε τροχιά τον πρώτο της στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης, την περασμένη εβδομάδα.

Έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες, τον Μάιο και τον Αύγουστο, ο πύραυλος που απογειώθηκε από τη Βόρεια Κορέα την περασμένη εβδομάδα, έθεσε σε τροχιά τον στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης «Malligyong-1», ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ. Η Νότια Κορέα επιβεβαίωσε σήμερα πως ο δορυφόρος πράγματι τέθηκε σε τροχιά.

Ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση και ήδη μελετά φωτογραφίες των κυριότερων αμερικανικών βάσεων στη νήσο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό, που τράβηξε ο δορυφόρος, ανέφεραν ακόμη τα επίσημα μέσα ενημέρωσης στην Πιονγκγιάνγκ.

Η εκτόξευση, κατά παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες υποτίθεται απαγορεύουν αυστηρά στη Βόρεια Κορέα οποιαδήποτε χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων, καταδικάστηκε σθεναρά από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ. Ο δορυφόρος «τέθηκε σε τροχιά», ανέφερε σήμερα η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας σε ενημέρωσή της στα μέλη του κοινοβουλίου. Κατά την ίδια πηγή, η Πιονγκγιάνγκ είχε τη βοήθεια της Μόσχας.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters