Η Βρετανία θα συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν αν αυτοί ανέβουν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην Daily Telegraph που δημοσιεύθηκε χθες Τρίτη.
«Όποια κι αν είναι η εκάστοτε κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή τηρεί συγκεκριμένους διεθνείς κανόνες, η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με αυτήν», τόνισε ο υπουργός. Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι το Λονδίνο θα επανεξετάσει οποιαδήποτε σχέση «εάν αυτοί συμπεριφέρονται με τρόπο που στρέφεται σοβαρά ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η αίφνιδια δήλωση του Βρετανού ΥΠΑΜ
Οι Ταλιμπάν, που κυβέρνησαν το Αφγανιστάν με σιδηρά πυγμή από το 1996 έως το 2001, πολεμούν τα τελευταία 20 χρόνια για να ανατρέψουν την υποστηριζόμενη από την Δύση κυβέρνηση της Καμπούλ. Ενθαρρυμένοι από την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, οι αντάρτες της σουνιτικής μουσουλμανικής οργάνωσης επιχειρούν εκ νέου να περικυκλώσουν πόλεις και να κερδίσουν εδάφη. Στη συνέντευξή του στην Daily Telegraph, ο Ουάλας αναγνώρισε ότι η προοπτική το Λονδίνο να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν θα ήταν αμφιλεγόμενη.
«Αυτό που (οι Ταλιμπάν) θέλουν απεγνωσμένα είναι διεθνή αναγνώριση. Έχουν ανάγκη να ξεμπλοκάρουν χρηματοδότηση και στήριξη για την οικοδόμηση της χώρας, και δεν το κάνει κανείς αυτό φορώντας μια μπαλακλάβα τρομοκράτη», είπε. «Πρέπει να είσαι ένας εταίρος για την ειρήνη, αλλιώς κινδυνεύεις να απομονωθείς. Η απομόνωση τους οδήγησε στο σημείο που βρέθηκαν την τελευταία φορά», πρόσθεσε.
Ο νέος γύρος συνομιλιών
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας ζήτησε από τους Ταλιμπάν και τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, να συνεργαστούν για να φέρουν σταθερότητα στη χώρα μετά από δεκαετίες συγκρούσεων. Ανώτερα ηγετικά στελέχη του Αφγανιστάν θα πετάξουν στη Ντόχα για να έχουν συνομιλίες με τους Ταλιμπάν αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες τηρούν μια σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, προειδοποιώντας ακόμη και την Τουρκία κατά των σχεδίων της να διατηρήσει μερικά από τα στρατεύματά της στο Αφγανιστάν για να εξασφαλίσει τη λειτουργία και την ασφάλεια του κύριου αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών. Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωναν την περασμένη εβδομάδα ότι η οργάνωση έχει καταλάβει τον έλεγχο του 85% της αφγανικής επικράτειας.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters