Την συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κ Ε Βενιζέλος , ο οποίος διευκρίνισε ότι η αποστολή αυτή << είναι σύνθετη αποστολή, δηλαδή έχει και στρατιωτικούς παρατηρητές στην Ανατολική Ουκρανία>>. Πάντως ο κ Βενιζέλος δεν προσδιόρισε αν η συμμετοχή μας τόσο στην μια όσο και στην άλλη αποστολή θα γίνει με προσωπικό (διπλωμάτες, στρατιωτικούς κ.α.) ή η συμμετοχή θα περιοριστεί σε άλλου είδους εμπλοκή.Προφανώς για την θέση αυτή, εκτιμούν αναλυτές, υπάρχει όχι μόνο ενημέρωση αλλά και συμφωνία του Πρωθυπουργού κ Α. Σαμαρά , ενώ προσθέτουν ότι όσον αφορά εμπλοκή ή όχι στρατιωτικών , θα έχει υπάρξει συνεργασία σε προηγούμενη φάση με τον Υπουργό Άμυνας κ Δ Αβραμόπουλο.
Πάντως την άμεση ανάγκη συμφωνίας για αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κ. Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαγερ, στον Ρώσο ομόλογό του κ. Σεργκέι Λαβρόφ και όπως είπε , του επισήμανε ότι <<η συμφωνία για τη σχετική εντολή πρέπει να γίνει ενός των προσεχών 24 ωρών», .
Ο κ. Στάινμαγερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μίλησε με τον κ. Λαβρόφ και τον πρόεδρο του ΟΑΣΕ και ότι ξεπέρασαν τις διαφωνίες ως προς τον αριθμό των παρατηρητών που πρέπει να αποσταλούν, αλλά μένει να συμφωνήσουν για τις περιοχές όπου αυτοί θα αναπτυχθούν.«Χρειαζόμαστε μία αποστολή παρατηρητών τώρα >>, είπε δίνοντας έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ηδη πάντως παρατηρητές στην Ουκρανία υπάρχουν και η συζήτηση γίνεται για διεύρυνση του αριθμού τους. κυρίως για το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ο κ Βενιζέλος τόνισε ακόμα ότι η Αθήνα θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια <<και στην αμιγώς πολιτική αποστολή του ΟΗΕ>>, που γίνεται με πρωτοβουλία της Υπάτης Αρμοστού η οποία είναι αρμόδια για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Προσφέρουμε το Προξενείο της Μαριούπολης στον ΟΗΕ
Γα την ανθρωπιστική αποστολή που αναπτύσσει ο ΟΗΕ στην Ανατολική Ουκρανία με δική του πρωτοβουλία,ο αρμόδιος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ενημέρωσε τον Ελληνα Αντιπρόεδρο κ.. Βενιζέλο.Ο ίδιος ανέφερε σε συνεντευξη τυπου την Τετάρτη ότι το ελληνικό προξενείο της Μαριούπολης << θα τεθεί κι αυτό στην διάθεση του ΟΗΕ εάν χρειαστεί>. Πρόσθεσε δε ότι για την διαθεσιμότητα αυτή ενημέρωσε τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο οποίος τον ευχαρίστησε από την άποψη αυτή. Ο υπουργός του επισήμανε ότι η Ελλάδα ’έχει <<ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την προστασία των, ελληνικής καταγωγής, πολιτών και για την προστασία, φυσικά, όλων των εθνικών και γλωσσικών μειονοτήτων και κοινοτήτων που υπάρχουν στην Ουκρανία>>.