Η νομιμότητα του νέου προσωρινού πρωθυπουργού στη Λιβύη, Abdul Hamid Dbeibah, αμφισβητείται από έρευνα του ΟΗΕ που διαπίστωσε ότι κέρδισε την εξουσία αφού οι υποστηρικτές του φέρονται να προσέφεραν δωροδοκίες ύψους 200.000 δολαρίων για να προσελκύσουν ψήφους.
Οι υποστηρικτές του – αναφέρει δημοσίευμα του Guardian – φέρεται να προσέφεραν τα χρήματα σε ένα ξενοδοχείο στην Τύνιδα, όπου συναντήθηκε ένα φόρουμ πολιτικού διαλόγου 75 ατόμων που είχε επιλεγεί από τον ΟΗΕ για να εκλέξει έναν προσωρινό πρωθυπουργό που θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές τον Δεκέμβριο.
Η έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει ότι προκλήθηκε φασαρία στο λόμπι του ξενοδοχείου αφού οι εκπρόσωποι ανακάλυψαν ότι η δωροδοκία για την ψήφο τους ήταν χαμηλότερη από εκείνη που προσφέρθηκε κρυφά σε άλλους. Ένας εκπρόσωπος άκουσε ότι προσφέρθηκαν έως και 500.000 $.
Το γραφείο του προσωρινού πρωθυπουργού περιέγραψε τους ισχυρισμούς ως ψεύτικες ειδήσεις με σκοπό να διαταράξουν την πολιτική διαδικασία.
Δείτε ακόμη Λιβύη: Επιμένει στο μνημόνιο με την Άγκυρα και η τουρκική Αεροπορία «κάνει χρυσές δουλειές» [pic]
Η έκθεση του ΟΗΕ αναμένεται να δημοσιευθεί στις 15 Μαρτίου μετά από διερεύνηση των ισχυρισμών για δωροδοκία από τον τότε ενεργό ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Ουίλιαμς.
Διαπιστώνει ότι δύο συμμετέχοντες φέρεται να προσέφεραν δωροδοκίες μεταξύ 150.000 $ και 200.000 $ σε τουλάχιστον τρεις συμμετέχοντες στο φόρουμ, με την προϋπόθεση να υποσχεθούν να ψηφίσουν τον Dbeibah ως πρωθυπουργό.
Οι φήμες για δωροδοκία στο φόρουμ διαλόγου – συνεχίζει ο Guardian – ήταν έντονες εκείνη την εποχή και ήταν «κοινό μυστικό» στη Λιβύη για δύο μήνες. Το φόρουμ των 75 ατόμων υποστήριξε την τετραμελή ομάδα του Dbeibah και απέρριψε αυτό που θεωρήθηκε ως το πιθανό φαβορί, τον υπουργό Εσωτερικών, Fathi Bashagha, αλλά και τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, Ageela Saleh, δύο εξέχουσες προσωπικότητες από τα δυτικά και ανατολικά της χώρας.
Ο Elham Saudi, διευθυντής των Δικηγόρων για τη Δικαιοσύνη στη Λιβύη και μέλος του φόρουμ, δήλωσε: «Η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι το αποτέλεσμα του να δίνει προτεραιότητα ο ΟΗΕ στη σκοπιμότητα πάνω απ ‘όλα, εις βάρος της δέουσας διαδικασίας».
Το Σάββατο, άλλες έξι γυναίκες του φόρουμ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δωροδοκήθηκαν. Κάλεσαν μάλιστα τον ΟΗΕ να δημοσιεύσει την έκθεση για να τερματίσει τα δυσφημιστικά σχόλια σχετικά με αυτές.
Δείτε ακόμη Λιβύη: Απόπειρα δολοφονίας του υπουργού Εσωτερικών
Η Πλατφόρμα για την Ειρήνη των Γυναικών της Λιβύης, ένας συνασπισμός οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έγραψε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την Κυριακή για να πει: «Τα συγκλονιστικά νέα για δωροδοκίες αμφισβήτησαν ολόκληρη την ακεραιότητα της διαδικασίας του φόρουμ». Προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε αποτυχία είτε δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της έρευνας, είτε απομάκρυνσης των εμπλεκομένων από το αξίωμα, θα υπονομεύσει ολόκληρη τη διαδικασία διαλόγου με δυνητικά τρομερές συνέπειες για τις μελλοντικές εκλογές. Λεπτομέρειες σχετικά με το αποτέλεσμα της έρευνας του ΟΗΕ διέρρευσαν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Όπως σημειώνει ο Guardian, η κρίση που δημιουργήθηκε, φέρει προ διλήμματος τον ΟΗΕ: Μια επιλογή είναι ο ΟΗΕ να απορρίψει ολόκληρη την ιδέα της προσωρινής κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου, και αντίθετα να προωθήσει άμεσα αυτές τις εκλογές. Μια δεύτερη ιδέα είναι ο ΟΗΕ να κηρύξει την υποψηφιότητα του Dbeibah ως άκυρη, παραδίδοντας την κυβέρνηση στη δεύτερη θέση, πράγμα που σημαίνει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Μπασάγκα θα ενεργούσε ως πρωθυπουργός.
Μια τρίτη επιλογή είναι να θεωρήσει ότι τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν είναι επαρκώς ισχυρά και να δεχθεί ως ακριβείς τους ισχυρισμούς του Dbeibah. Οι χώρες της ΕΕ έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία του φόρουμ διαλόγου των Ηνωμένων Εθνών και θα διστάσουν να ανατρέψουν το έργο του.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, το κοινοβούλιο της Λιβύης, επρόκειτο να συναντηθεί στη Σύρτη τη Δευτέρα, μια πόλη στην οποία κατοικοεδρεύουν – εκτός από Λίβυους – Ρώσοι και Σουδανοί μισθοφόρι, για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, αλλά η νέα διαμάχη για τη δωροδοκία και η αδυναμία του Dbeibah να ορίσει το υπουργικό του συμβούλιο έχει θέσει όλη τη διαδικασία σε κίνδυνο.
Πηγή: Guardian