Αποκάλυψη IDF: Η Χεζμπολάχ κρύβει εκατομμύρια σε μετρητά και χρυσό σε υπόγειο νοσοκομείου στη Βηρυτό – Προειδοποιεί για νέα πλήγματα

REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού (IDF), Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ εντόπισε ένα καταφύγιο της Χεζμπολάχ κάτω από ένα νοσοκομείο της Βηρυτού, όπου η οργάνωση αποθηκεύει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια σε χρυσό και μετρητά.

Χθες, οι IDF χτύπησαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συνεργάζονται με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο, αλλά η συγκεκριμένη αποθήκη χρυσού δεν έχει στοχοποιηθεί, καθώς βρίσκεται κάτω από νοσοκομείο, όπως διευκρίνισε ο Χαγκάρι.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο εκπρόσωπος των IDF έδειξε ένα από τα καταφύγια που χρησιμοποιούσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, που βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Σαχέλ στη Βηρυτό.

«Το καταφύγιο τοποθετήθηκε εσκεμμένα κάτω από ένα νοσοκομείο και περιέχει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και χρυσό».

«Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του Λιβάνου, αλλά πήγαν για την αποκατάσταση της Χεζμπολάχ», τόνισε ο Χαγκάρι.

«Τα αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούν την τοποθεσία και θα συνεχίσουν να την παρακολουθούν», πρόσθεσε, ενώ προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και νέα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ «τις επόμενες ώρες». «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε στόχους της Χεζμπολάχ παντού στον Λίβανο, όπως στη Βηρυτό και τη Νταχίγιε (το προπύργιο της οργάνωσης στα νότια προάστια της Βηρυτού».

Μετά τις δηλώσεις Χαγκάρι, το Νοσοκομείο Σαχέλ στα νότια προάστια της Βηρυτού εκκενώνεται, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του νοσοκομείου Φαντί Αλαμέχ.

Ο ίδιος αρνήθηκε τον ισχυρισμό ότι από κάτω κρύβεται καταφύγιο της Χεζμπολάχ και κάλεσε τον λιβανικό στρατό να ελέγξει την τοποθεσία.

Ο αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εξέδωσε νέες εντολές εκκένωσης αμάχων που βρίσκονται στη Βηρυτό, καθώς επίκεινται χτυπήματα σε τοποθεσίες που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Την ίδια στιγμή, ο Χαγκάρι αποκάλυψε ότι σε πλήγμα στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, νωρίτερα σήμερα, εξουδετερώθηκε ο επικεφαλής του οικονομικού σκέλους της Χεζμπολάχ που είναι υπεύθυνος για τη διοχέτευση μετρητών από το Ιράν.

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφία αρχείου Reuters