Αξιωματικός του στρατού της Ρωσίας παραιτήθηκε από τη θέση του εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και αποκαλύπτει στο CNN όλα όσα έγιναν πριν τις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη μέρα της εισβολής, μέχρι τις στιγμές μέσα στο πεδίο μάχης και τις σκέψεις του ότι αυτή «δεν είναι δική του μάχη για να την κερδίσει».
Χρειάστηκαν μερικές εβδομάδες άθλιων συνθηκών, με ύπνο πάνω σε κιβώτια χειροβομβίδων, και κλιμακωμένης ενοχής προς τους Ουκρανούς, για αυτόν τον αξιωματικό του στρατού της Ρωσίας να πάρει την απόφασή του. Μιλώντας στο CNN, είπε ότι βρήκε τον διοικητή του και παραιτήθηκε επί τόπου, θέλοντας να φύγει μακριά από έναν πόλεμο, που δεν κατάλαβε ποτέ γιατί συμμετείχε.
«Ήμασταν βρώμικοι και κουρασμένοι. Οι άνθρωποι γύρω μας πέθαιναν. Δεν ήθελα να νιώθω ότι ήμουν μέρος όλου αυτού αλλά ήμουν», είπε ο αξιωματικός στο CNN, με το αμερικανικό μέσο να μην αποκαλύπτει τα στοιχεία του ώστε να διασφαλίσει την ανωνυμία του και την προστασία του.
Η ιστορία του, για κάποιους, θεωρείται αξιοσημείωτη, όμως θα μπορούσε να είναι και μία από τις πολλές, επειδή υπάρχουν πολλές αναφορές για χαμηλό ηθικό στον ρωσικό στρατό, με πολλούς στρατευμένους, από τις χαμηλότερες έως τις υψηλότερες βαθμίδες, να αρνούνται ακόμα και να εκτελέσουν διαταγές.
Δεν ήξεραν ότι θα μπουν στην Ουκρανία
Ο συγκεκριμένος αξιωματικός ήταν μέρος των στρατευμάτων που συγκεντρώθηκαν στα δυτικά της Ρωσίας, έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας, όταν ξεκίνησαν οι φόβοι για τον πόλεμο παγκοσμίως. Όμως είπε ότι δεν είχε στο μυαλό του ότι θα εισβάλλουν στη χώρα, ακόμα και όταν τους πήραν τα κινητά στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν το ξέσπασμα του πολέμου, χωρίς καμία εξήγηση.
Εκείνο το βράδυ πέρασαν πολλές ώρες ζωγραφίζοντας λευκές ρίγες στα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα. Τότε τους είπαν να τα ξεπλύνουν επειδή «άλλαξαν οι εντολές, σχεδιάστε το γράμμα Ζ, όπως στον Ζορό», θυμάται ο αξιωματικός.
«Την επόμενη μέρα μας πήγαν στην Κριμαία. Για να είμαι ειλικρινής, σκέφτηκα ότι δεν θα μπούμε στην Ουκρανία. Δεν πίστευα καθόλου ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο», είπε ο αξιωματικός.
Καθώς η μονάδα του συγκεντρώθηκε στην Κριμαία — την ουκρανική περιοχή που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 — ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Αλλά ο αξιωματικός είπε ότι ο ίδιος και οι σύντροφοί του δεν γνώριζαν, επειδή δεν είχαν επαφή με τον έξω κόσμο, αφού είχαν παραδώσει τα τηλέφωνά τους.
Δύο ημέρες αργότερα διατάχθηκαν οι ίδιοι να εισβάλλουν στην Ουκρανία, είπε ο αξιωματικός στο CNN. «Κάποιοι αρνήθηκαν αμέσως. Έγραψαν αναφορά και έφυγαν. Δεν ξέρω τι τους συνέβη. Έμεινα. Δεν ξέρω γιατί. Την επόμενη μέρα μπήκαμε στην Ουκρανία», είπε.
Δεν γνώριζαν κάτι περί «Ναζί» στην Ουκρανία
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι θέλει να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία, για να δικαιολογήσει την εισβολή των στρατευμάτων του σε αυτή. Όμως, ο αξιωματικός δηλώνει στο CNN ότι δεν ήξεραν τίποτα για αυτό, γιατί πολύ απλά δεν τους είχε πει κανένας τίποτα.
«Δεν γνωρίζαμε καμία ρητορική περί “αποναζιστικοποίησης” της Ουκρανίας. Πολλοί δεν κατάλαβαν τον σκοπό του πολέμου και τον λόγο που βρισκόμασταν στην Ουκρανία», τόνισε και συμπλήρωσε ότι ήλπιζε σε μια συνθήκη των δύο χωρών γιατί ένιωθε ένοχος για την εισβολή. Αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει και καλά τα πολιτικά.
Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης
Το πρώτο πράγμα που θυμάται ο αξιωματικός ήταν, όταν η μονάδα του οδηγήθηκε πάνω από τα σύνορα σε ένα κονβόι στρατευμάτων, ότι έβλεπε διάσπαρτα κουτιά με τρόφιμα του στρατού του αλλά και σωρούς κατεστραμμένου εξοπλισμού.
«Καθόμουν στο ΚΑΜΑΖ [φορτηγό], κρατώντας ένα όπλο σφιχτά πάνω μου. Είχα ένα πιστόλι και δύο χειροβομβίδες μαζί μου», είπε.
Οι στρατιωτικές μονάδες οδηγήθηκαν προς τη Χερσώνα. Καθώς πλησίαζαν ένα χωριό, ένας άντρας με ένα μαστίγιο πετάχτηκε έξω από το σπίτι του και άρχισε να μαστιγώνει το κονβόι και να ουρλιάζει: «Είστε όλοι γα@@@@@@ι!» θυμάται.
«Σχεδόν σκαρφάλωσε πάνω στο όχημά μας, με τα μάτια του κατακόκκινα και δακρυσμένα. Μου έκανε έντονη εντύπωση», πρόσθεσε. «Γενικά, όταν συναντιόμασταν με ντόπιους, ανασκουμπωνόμασταν επειδή κάποιοι από αυτούς έκρυβαν όπλα κάτω από τα ρούχα τους και όταν μας πλησίαζαν, άνοιγαν πυρ».
Ο ίδιος, μάλιστα, ένιωθε τόσο αμήχανα όταν βρισκόταν στην Ουκρανία που έκρυβε το πρόσωπό του από ντροπή αλλά και για ασφάλεια, επειδή ένιωθε αμήχανα που τον έβλεπαν οι ντόπιοι στη γη τους. Τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα, δέχθηκαν επίθεση με όλμους.
«Όλη την πρώτη εβδομάδα εκεί, ήμουν σε κατάσταση ταραχής και μετατραυματικού στρες. Δεν σκεφτόμουν τίποτα», είπε στο CNN. «Μόλις όταν πήγαινα για ύπνο, σκεφτόμουν: “Σήμερα είναι 1 Μαρτίου. Αύριο θα ξυπνήσω, θα είναι 2 Μαρτίου — το κύριο πράγμα είναι να ζήσω άλλη μια μέρα”. Πολλές φορές οι οβίδες έπεσαν πολύ κοντά. Είναι θαύμα κανείς από εμάς δεν πέθανε», είπε.
«Κάποιοι έμεναν για να αποπληρώσουν δάνεια»
Αν και το ηθικό ήταν πολύ χαμηλό μεταξύ των στρατιωτών, πολλοί ήταν αυτοί που ένιωσαν καλύτερα όταν έμαθαν τα χρηματικά ποσά που θα έπαιρναν ως μπόνους για τις υπηρεσίες τους. «Θα κάτσω ακόμα 15 ημέρες και θα αποπληρώσω το δάνειό μου», σκεφτόταν ένας από τους συντρόφους του αξιωματικού.
Μετά από μερικές εβδομάδες, ο αξιωματικός μετατέθηκε σε άλλη μονάδα και ήταν εκεί που συνειδητοποίησε περισσότερο τι συνέβαινε και είχε περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να σκεφτεί τι θα κάνει.
«Είχαμε έναν ραδιοφωνικό δέκτη και μπορούσαμε να ακούμε ειδήσεις», είπε στο CNN. «Έτσι έμαθα ότι τα καταστήματα κλείνουν στη Ρωσία και ότι η οικονομία καταρρέει. Ένιωσα ένοχος γι’ αυτό. Ένιωσα όμως ακόμη πιο ένοχος επειδή εισβάλαμε στην Ουκρανία».
Είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο πέρα από το να παραιτηθεί. «Στο τέλος, μάζεψα τις δυνάμεις μου και πήγα στον διοικητή για να υπογράψω μια επιστολή παραίτησης», είπε στο CNN. Στην αρχή, ο διοικητής απέρριψε την παραίτησή του και του είπε ότι ήταν αδύνατο να αρνηθεί να υπηρετήσει.
«Μου είπε ότι μπορεί να με διώξουν ποινικά ως εγκληματία. Ότι η παραίτηση είναι προδοσία. Αλλά στάθηκα στη θέση μου. Μου έδωσε ένα φύλλο χαρτί και ένα στυλό», είπε ο αξιωματικός στο CNN, προσθέτοντας ότι έγραψε την παραίτησή του εκεί και έφυγε από τον στρατό της Ρωσίας.
Πηγή: Newsit.gr