Πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε μια νέα πρωτοβουλία για τον παλαιστινιακό-ισραηλινό συμβιβασμό.
Το 2016 η Ρωσία δεν υποστήριξε την πρωτοβουλία της Αμερικανικής κυβέρνησης σε μια παλαιστινιακή-ισραηλινή διευθέτηση, θεωρώντας ότι θα περιπλέξει ουσιαστικά την κατάσταση, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων θεμάτων, θα συζητηθεί ο παλαιστινιακός-ισραηλινός διακανονισμός.
«Στο τέλος του 2016, όταν η διοίκηση του Ομπάμα άρχισε να προωθεί αποφάσεις σχετικά με τον παλαιστινιακό-ισραηλινό διακανονισμό στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία δεν υποστήριξε την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρώντας ότι θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια κατάσταση, που στην πράξη όχι μόνο ήταν ανέφικτη, αλλά αντιθέτως θα επιδείνωνε σημαντικά την κατάσταση, δίχως ουσιαστικό αντίκτυπο» δήλωσε ο Λαβρόφ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, η Μόσχα σημείωσε ότι δεν θέλησε η διοίκηση Ομπάμα να «κλείσει την πόρτα» στις συνομιλίες και να δημιουργήσει προβλήματα για τις επόμενες προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016, ο Λαβρόφ σε συνομιλία με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρυ, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας προϋποθέσεων για άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο η Μόσχα δεν θα επέτρεπε την μεταφορά προβλημάτων, λόγω της αντιπαράθεσης Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών επί του θέματος, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, επισημαίνοντας τη βλαβερότητα των προσπαθειών να χρησιμοποιηθούν αυτές οι πλατφόρμες για την διευθέτηση εσωτερικών αμερικανικών ερίδων.