Αποδοχή της συμφωνίας Μπάιντεν ή απέλαση – Το «τελεσίγραφο» του Κατάρ στη Χαμάς μετά από αμερικανικές πιέσεις

Το Κατάρ έδωσε τελεσίγραφο στη Χαμάς να αποδεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που πρότειναν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ διαφορετικά θα αντιμετωπίσει την απέλαση από τη Ντόχα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, μεταδίδει η Jerusalem Post.

Ως μέρος της διπλωματικής εκστρατείας των ΗΠΑ για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, ασκείται έντονη πίεση στα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης να αποδεχθούν τη συμφωνία.
Το CNN αποκάλυψε ότι ασκεί παρόμοια πίεση στο Κατάρ για να επιτύχει αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ επί μήνες πιέζουν το Κατάρ να ανακοινώσει ότι θα εκδιώξει τη Χαμάς εάν δεν αποδεχτεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Σύμφωνα με το CNN, αυτή η απειλή έχει κοινοποιηθεί, με το Κατάρ να καθιστά σαφές στα ηγετικά στελέχη της Χαμάς ότι η αποτυχία επίτευξης κατάπαυσης του πυρός θα οδηγούσε στην απέλασή τους από το Κατάρ.

Η Χαμάς μέχρι στιγμής αντιδρά αμήχανα, αφού αποφεύγει να πει επίσημα ούτε αν αποδέχεται, ούτε αν απορρίπτει την πρόταση Μπάιντεν.

Το αίτημα της εξτρεμιστικής οργάνωσης για πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλη τη Γάζα πριν αποδεχτεί την τρέχουσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός έχει προκαλέσει καθυστερήσεις στη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης εντείνει την πίεσή τους στην Αίγυπτο για να επιτρέψει το κλείσιμο της πρόσβασης στη Γάζα μέσω αιγυπτιακού εδάφους, εάν η Χαμάς αρνηθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CNN ότι η διπλωματική εκστρατεία είχε αποτέλεσμα και ότι η Αίγυπτος αύξησε την πίεσή της στη Χαμάς.

Δεν υπάρχει ακριβής επιβεβαίωση για το πόσο αποτελεσματική ήταν η πίεση, καθώς η Αίγυπτος ήταν απρόθυμη να δημοσιοποιήσει τον διάλογό της με τη Χαμάς.

Δεν είναι πρώτη φορά που εγείρεται θέμα απομάκρυνσης της Χαμάς από το Κατάρ.

Μάλιστα είχε προκαλέσει εντύπωση το γεγονός πως το διάστημα που η Χαμάς φερόταν να αναζητά νέα «έδρα», ηγετικά στελέχη της εξτρεμιστικής οργάνωσης είχαν γίνει δεκτά από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Με πληροφορίες από Jerusalem Post