Πολλοί από τους διάσημους και επιτυχημένους καλλιτέχνες παγκοσμίως, δεν είχαν από την αρχή μια «λαμπερή», χολιγουντιανού τύπου, ζωή.
Ορισμένοι πέρασαν πολύ δύσκολα, κάνοντας σκληρές δουλειές για να βγάλουν τα προς το ζην, ενώ άλλοι, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας, έχουν συμμετάσχει σε σημαντικές πολεμικές αναμετρήσεις και επιχειρήσεις.
Κάποιοι χρησιμοποίησαν την εκπαίδευσή τους στο στρατό για να διευρύνουν στη συνέχεια την καριέρα τους και άλλοι, επηρεασμένοι από τις συνθήκες του πολέμου, κουβάλησαν τις εμπειρίες τους και τις ενσωμάτωσαν στη ζωή τους.
Τζιν Χάκμαν
Πολλά χρόνια πριν ο Τζιν Χάκμαν γίνει ηθοποιός, εργαζόταν στο τοπικό καταφύγιο ζώων του Οντάριο. Το 1943 οι γονείς του πήραν διαζύγιο. Το γεγονός ότι ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει την οικογένεια, τον συντάραξε.
Σε ηλικία 16 ετών, παράτησε το σχολείο, έφυγε από το σπίτι και αποφάσισε να καταταγεί στους πεζοναύτες του αμερικανικού στρατού. Επί 4 χρόνια υπηρετούσε στον ασύρματο, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στην Κίνα όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 1945. Το 1949, μετατέθηκε στην Ιαπωνία, απ’ όπου και αποστρατεύτηκε λίγα χρόνια αργότερα.
Έλβις Πρίσλεϊ
Ο Έλβις Πρίσλεϊ ήταν ήδη γνωστός στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό στερέωμα όταν κατετάγη στον στρατό στις 24 Μαρτίου του 1958.
Αρχικά, του δόθηκε η ευκαιρία να ενταχθεί στις λεγόμενες «ειδικές υπηρεσίες». Θα έμενε σε προστατευόμενη οικία, ενώ θα ψυχαγωγούσε με τα τραγούδια και το χορό του τα στρατεύματα. Ωστόσο ο καλλιτέχνης επέλεξε να έχει την ίδια μεταχείριση με τους υπόλοιπους στρατιώτες. «Είμαι στη διάθεση του στρατού. Μπορεί να με κάνει ό,τι θέλει», είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Ο Πρίσλεϊ εκπαιδεύτηκε στο Τέξας και στη συνέχεια έγινε μέλος της 3ης Διμοιρίας Ενόπλων Δυνάμεων στη Γερμανία. Για να μπορεί να αντεπεξέρχεται στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, καθώς και να είναι ενεργητικός και αποτελεσματικός, έχασε βάρος. Παράλληλα, όμως, άρχισε να παίρνει αμφεταμίνες.
Το 1960 αποστρατεύτηκε και του απονεμήθηκε ο βαθμός του λοχία. Φυσικά δε βρέθηκε ποτέ σε μάχιμη περιοχή.
Τσακ Νόρις
Ο Νόρις έχει χαρακτηρίσει τα παιδικά του χρόνια ως μίζερα και άκρως καταθλιπτικά. Όπως έχει παραδεχτεί, ήταν ένας ντροπαλός μπουλούκος, «μια μετριότητα». Ο πατέρας του ήταν μέθυσος και είχε στιγματίσει την οικογένεια. Ο Νόρις κατατάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, στο τμήμα καταδιώξεων, το 1958. Στάλθηκε στην Νότια Κορέα και εκεί ήταν που απέκτησε και το και το παρατσούκλι «Τσακ».
Άρχισε την εκπαίδευσή του πάνω στο Τανγκ Σου Ντο, όπου και πήρε την μαύρη ζώνη. Με την επιστροφή του στις ΗΠΑ, συνέχισε να υπηρετεί στην βάση «Μάρτης» της πολεμικής αεροπορίας στην Καλιφόρνια. Αποστρατεύτηκε το 1962 και άνοιξε αλυσίδα σχολών καράτε.
Τζίμι Χέντριξ
Ο Τζίμι Χέντριξ σε ηλικία 19 ετών έκλεβε αυτοκίνητα. Όταν συνελήφθη από τις αρχές, τον Μάιο του 1961, του δόθηκαν δύο επιλογές: ή να πάει φυλακή ή να καταταγεί στο στρατό. Εκείνος επέλεξε τη δεύτερη. Έπειτα από μήνες εκπαίδευσης σε βάση της Καλιφόρνια, εντάχθηκε στην 101η Αερομεταφερόμενη Διμοιρία στο Κεντάκι….
«Εδώ δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά άσκηση, άσκηση, άσκηση και βασανιστήρια. Όταν κάνουμε άλματα είναι σαν να πηγαίνουμε στην κόλαση. Μας εκπαιδεύουν μέχρι θανάτου. Όλα είναι συνεχής φασαρία και μάχη. Θέλω να μου φέρεις την κιθάρα μου, τη χρειάζομαι», είχε γράψει ο Χέντριξ, μεταξύ άλλων, σε επιστολή προς τον πατέρα του. Όταν ένας από τους ανωτέρους του τον άκουσε να παίζει μουσικά κομμάτια στην κιθάρα που του είχε φέρει ο πατέρας του, έμεινε άναυδος, λέγοντας πως το παίξιμό του ήταν κάτι μεταξύ Μπετόβεν και Τζον Λι Χούκερ.
Τα Σαββατοκύριακα, το στράτευμα ψυχαγωγείτο με τη μουσική του νεαρού μουσικού. Μετά τη λήξη της εκπαίδευσής του, τον Ιανουάριο του 1962, του απονεμήθηκε το παράσημο «Κραυγή των Αετών» για την υπευθυνότητα και την αποδοτικότητα του. Σύντομα όμως, οι σύντροφοί του άρχισαν να τον κριτικάρουν και να τον κατηγορούν. «Είναι ένας ανίκανος σκοπευτής που συνέχεια παίρνει υπνάκους την ώρα του καθήκοντος. Δεν είναι ικανός ούτε να βάζει το στράτευμα για ύπνο»….
Τον Ιούνιο του 1962, ο Χέντριξ αναγκάστηκε να αποστρατευθεί, χωρίς τη θέληση του. «Δεν μπορεί να συνεισφέρει στον στρατό. Δεν τον ενδιαφέρει. Δεν του ταιριάζει. Δεν έχει τις δυνατότητες. Το στράτευμα θα ωφεληθεί με την απόσυρσή του, η οποία πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είχε πει, μεταξύ άλλων, ο αξιωματικός Τζέιμς Σπίαρς. Ο Χέντριξ, αισθανόμενος ντροπή για την απομάκρυνση του από το στρατό, δήλωσε ψευδώς πως αποστρατεύτηκε λόγω σοβαρού τραυματισμού του, ύστερα από πτώση με αλεξίπτωτο.
Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ
Ο Μπόγκαρτ ακολούθησε το πάθος του για τη θάλασσα. Το 1918 κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. «Όταν ήμουν 18 ετών μου άρεσε ο πόλεμος. Γαλλία! Παρίσι! Σέξι κορίτσια! Καυτό πράγμα», θυμόταν ο ηθοποιός χρόνια αργότερα. Ο Μπόγκαρτ ταξίδευε με πολεμικά σκάφη που μετέφεραν αμερικανικά στρατεύματα από χώρες της Ευρώπης.
Σε ένα από τα ταξίδια του απέκτησε την ουλή στα χείλη και το ελαφρύ τραύλισμα στη γλώσσα, όταν μετέφερε κρατούμενο σε φυλακή στο Κίττερι. Ο κρατούμενος τον χτύπησε με τις χειροπέδες που φορούσε, για να δραπετεύσει. Τον τραυμάτισε, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει.
Mr T
O Mr Τ κατατάχθηκε στον Αμερικανικό Στρατό το 1975. Υπηρέτησε στους καταδρομείς, ενώ του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Καλύτερου Εκπαιδευόμενου», ανάμεσα σε 6.000 στρατιώτες. Ο Mr T τιμωρήθηκε από τους ανωτέρους του όταν του ζητήθηκε να κόψει δέντρα στο Ουϊσκόνσιν, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Μη ξέροντας πόσα να κόψει, τεμάχισε περισσότερα από 70 δέντρα μέσα σε τρεις ώρες.
Τομ Σέλεκ
Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ, ο Σέλεκ, ως μέλος των ενόπλων δυνάμεων, σχεδίαζε τις κινήσεις των μονάδων. Υπηρέτησε από το 1967 μέχρι και το 1973. «Είμαι βετεράνος και είμαι περήφανος για αυτό. Ήμουν λοχίας του Εθνικού Στρατού στο Βιετνάμ. Ήμασταν όλοι μια γροθιά και πολεμούσαμε, ήμασταν αδέρφια. Όταν όμως επέστρεψα, αν και είχα δουλειά να με περιμένει, η εταιρεία παραγωγής Fox με απέλυσε», ανέφερε ο ηθοποιός σε συνέντευξή του χρόνια αργότερα.
Χιου Χέφνερ
Πριν ο Χιου Χέφνερ γίνει ο μεγαλύτερος «Playboy» του πλανήτη, είχε πολεμήσει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την αποφοίτηση του από σχολή δημοσιογραφίας το 1944, κατατάχθηκε στους Πεζοναύτες του Αμερικανικού Στρατού. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, του απονεμήθηκε το παράσημο του «Δεινού Σκοπευτή» για τη αποδοτικότητα του.
Κλιντ Ίστγουντ
Από τη εφηβεία, ο Ίστγουντ έκανε διάφορες δουλειές του ποδαριού. Από μανάβης, μέχρι σεκιουριτάς και εφημεριδοπώλης. Το 1951 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Σιάτλ, αλλά τα παράτησε για να πάει στον στρατό. Εντάχθηκε στο τμήμα ναυαγοσωστών. Η εκπαίδευση του αποδείχτηκε σωτήρια. Όταν επέστρεφε από επίσκεψη στους γονείς του, ένα αυτοκίνητο έπεσε στον ωκεανό κοντά στο Πορτ Ρέγιες, ύστερα από διαρροή καυσίμων.
Ο Ίστγουντ έσπευσε για να βοηθήσει τον οδηγό και τον απεγκλώβισε. Χρειάστηκε να κολυμπήσουν 5 χιλιόμετρα για να βγουν στην στεριά.
Τσάρλτον Ίστον
Το 1944 ο Ίστον κατετάγη στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και έγινε λοχίας. Υπηρέτησε για δύο χρόνια στους ασυρμάτους και ως πυροβολητής αέρος σε νησιά της Αλάσκα.
Πηγή: mixanitouxronou