Απίστευτες σοφιστείες Νταβούτογλου με φόντο το Κομπάνι!

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε σήμερα το μεγαλύτερο κουρδικό πολιτικό κόμμα της Συρίας ότι «βασάνισε» κούρδους πρόσφυγες οι οποίοι προσπάθησαν να γλιτώσουν από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Κομπάνι. «Οι αδελφοί μας (Κούρδοι) ήρθαν εδώ (στην Τουρκία) για να γλιτώσουν από τις πιέσεις του PYD (του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης). Άσκησαν πολύ ισχυρές πιέσεις σε αυτούς που δεν συμμερίζονται τις απόψεις τους στο Κομπάνι», δήλωσε ο Νταβούτογλου.

«Ρωτήστε απλά τους κατοίκους της περιοχής πώς το PYD βασάνισε τους κατοίκους του Κομπάνι. Ζητώ από τους αδελφούς μας στην περιοχή να το πουν δυνατά και ξεκάθαρα», συνέχισε ο Νταβούτογλου.

«Πού ήσασταν όταν το PYD καταπίεζε κάποιους Κούρδους;», διερωτήθηκε ο Νταβούτογλου απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν σχέσεις με το PYD που θεωρείται ότι είναι το συριακό παρακλάδι του τουρκικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει πόλεμο εναντίον της Άγκυρας από το 1984.

Σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής του PYD Σαλίχ Μουσλίμ είχε ζητήσει από την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της στους κούρδους μαχητές που επιθυμούν να πάνε να πολεμήσουν στο Κομπάνι εναντίον του ΙΚ. Η τουρκική κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό καθώς φοβάται ότι μια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και τη θέση των Κούρδων που συνδέονται με το PKK. «Όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το Κομπάνι, πρόκειται για την άσκηση πίεσης στην Τουρκία μέσω του Κομπάνι», εκτίμησε ο Νταβούτογλου καταγγέλλοντας τις διεθνείς πιέσεις για μια τουρκική επέμβαση. «Όμως η Τουρκία δεν έχει καμία όρεξη για περιπέτειες», πρόσθεσε.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του στη νοτιοανατολική Τουρκία χθες Δευτέρα, παραβιάζοντας την εκεχειρία που υπέγραψαν οι δύο πλευρές τον Μάρτιο του 2013 προκειμένου να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία. Η στρατιωτική πτέρυγα του PKK επεσήμανε σε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό της ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των δυνάμεών της στην περιοχή Ντάγλιτζα της επαρχίας Χάκαρι. Η οργάνωση πρόσθεσε ότι εξαπέλυσε αντεπιθέσεις εναντίον του τουρκικού στρατού.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε σήμερα ότι η Τουρκία πρέπει «οπωσδήποτε να ανοίξει» τα σύνορά της με τη Συρία

Ολάντ: «Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει τα σύνορά της»

«Η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξει τα σύνορά της» για να επιτρέψει να περάσει βοήθεια στους υπερασπιστές του Κομπάνι, οι οποίοι είναι «σύροι Κούρδοι», δήλωσε ο Ολάντ, κάνοντας «έκκληση ώστε, πέραν του συνασπισμού (που έχει σχηματιστεί υπό τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ), όλες οι ενδιαφερόμενες χώρες να μπορούν να προσφέρουν» σε όσους προσπαθούν να εμποδίσουν την προέλαση των τζιχαντιστών «την υποστήριξη που αναμένουν από εμάς, δηλαδή απλώς τα μέσα να αμύνονται κατά της τρομοκρατίας». «Εκεί, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένας μάρτυρας, είναι η πόλη Κομπάνι η οποία μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή στα χέρια των τρομοκρατών», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Είμαστε αλληλέγγυοι με όσους μάχονται κατά της τρομοκρατίας. Σκέφτομαι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Κομπάνι, μια μαρτυρική πόλη, μια πόλη σύμβολο. Αν πρέπει να επεμβαίνουμε, όπως το αποφασίσαμε για τη Γαλλία στο Ιράκ, πρέπει επίσης να προσφέρουμε στη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, αυτή που αναγνωρίζουμε ως μόνη νόμιμη εκπρόσωπο για τη Συρία, κάθε υποστήριξη, κάθε απαραίτητη βοήθεια», συνέχισε.

Παρά τις καθημερινές αεροπορικές επιδρομές που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, το ΙΚ έφτασε χθες Δεύτερα για πρώτη φορά στο κέντρο της κουρδικής πόλη Κομπάνι. «Πλέον ελέγχουν τη μισή πόλη», παρά την έντονη αντίσταση που προβάλουν οι κούρδοι μαχητές.

Οι Κούρδοι καταγγέλλουν τις τελευταίες ημέρες την παθητικότητα της Τουρκίας μπροστά στην κατάσταση στο Κομπάνι, την τρίτη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Συρίας. Παράλληλα οι κούρδοι μαχητές στο Κομπάνι δεν μπορούν να λάβουν ενισχύσεις γιατί η Άγκυρα έχει κλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να υποστηρίξουν τους πολιορκημένους.

Οι Κούρδοι του Ιράκ έστειλαν στρατιωτική βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας, ωστόσο η βοήθεια δεν έχει φθάσει στο Κομπάνι

Ανώτερος αξιωματούχος των Κούρδων του Ιράκ δήλωσε σήμερα ότι η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν (KRG) έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια στις συριακές κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι.

Ο Χαμίντ Νταρμπάντι, αξιωματούχος της KRG, αρμόδιος για τις υποθέσεις των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε: «Τους βοηθήσαμε σχεδόν σε κάθε πεδίο. Τους στείλαμε βοήθεια στην οποία περιλαμβάνεται και στρατιωτική». Ωστόσο δεν έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο παράδοσης των πολεμοφοδίων στην συριακή πόλη που συνορεύει με την Τουρκία προς βορρά ενώ πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του ΙΚ από ανατολικά, νότια και δυτικά.

Παράλληλα αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας δήλωσε ότι η KRG έστειλε «συμβολική» στρατιωτική βοήθεια για το Κομπάνι, η οποία όμως δεν έχει φθάσει στον προορισμό της και παραμένει στη βορειοανατολική Συρία, γιατί η Τουρκία δεν θα ανοίξει διαμετακομιστικό διάδρομο, όπως ζητούν οι Κούρδοι της Συρίας προκειμένου να λάβουν ενισχύσεις.

Η βοήθεια που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει πυρομαχικά για ελαφρά όπλα και όλμους, παραμένει στη βορειοανατολική Συρία που τελεί υπό κουρδικό έλεγχο, δήλωσε ο Αλάν Οτμάν, αξιωματούχος για τα μέσα ενημέρωσης του συριακού κουρδικού στρατιωτικού συμβουλίου στην περιοχή, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς στη Βηρυτό του Λιβάνου μέσω Skype. Η βοήθεια «είναι περισσότερο από συμβολική και παραμένει στο καντόνι Τζαζίρα», δήλωσε ο Οτμάν χρησιμοποιώντας την κουρδική ονομασία για την επαρχία της βορειοανατολικής Συρίας που συνορεύει με το Ιράκ.

Οι συριακές κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν τους καλύτερα οπλισμένους τζιχαντιστές του ΙΚ στο Κομπάνι δήλωσαν ότι δεν έχουν δεχθεί ενισχύσεις. «Δεν έχουμε παραλάβει ούτε μια σφαίρα», δήλωσε ο Εσμάτ Αλ Σέιχ, επικεφαλής του συμβουλίου άμυνας στο Κομπάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Φωτογραφίας:
Twitter@abnalaslam35