Ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ, υποστήριξε σήμερα ότι στόχος του Οργανισμού είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα διασφαλίσει μια συνολική κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη.
Ο ίδιος υποστήριξε πως οι πολιτικές συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι στρατιωτικοί εκπρόσωποι των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη ξεκίνησαν χθες συνομιλίες στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας μετά από 10 μήνες συγκρούσεων στα περίχωρα της Τρίπολης.
Η αποκαλούμενη «Κοινή Λιβυκή Στρατιωτική Επιτροπή» περιλαμβάνει πέντε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ και πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης, υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.
Στη συγκρότηση της μικτής επιτροπής είχε καταλήξει η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Ο Σαλαμέ επισήμανε πάντως πως μισθοφόροι εξακολουθούν να φτάνουν μέχρι και σήμερα στην Λιβύη.
Την Παρασκευή η Μεγάλη Βρετανία επέδωσε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τροποποιημένο σχέδιο απόφασης για τη Λιβύη, το οποίο αξιώνει την αποχώρηση των μισθοφόρων από τη χώρα, σύμφωνα με αντίγραφο του εμπιστευτικού αυτού κειμένου που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το σχέδιο απόφασης «εκφράζει την ανησυχία» του ΣΑ για «την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη». Υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις των μερών στη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου τη 19η Ιανουαρίου ότι θα τηρήσουν το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε στη Λιβύη το 2011, «συμπεριλαμβανομένης της διακοπής κάθε υποστήριξης σε οπλισμένους μισθοφόρους και της απόσυρσής τους» από τη λιβυκή επικράτεια.
Το κείμενο απαιτεί ακόμη «από όλα τα κράτη μέλη να μην επεμβαίνουν στη σύρραξη ούτε να παίρνουν μέτρα που επιδεινώνουν» την κατάσταση.
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία εναντιώνεται σε οποιαδήποτε αναφορά σε μισθοφόρους στην απόφαση.