Η Ρωσία θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση του στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς (Άουσβιτς: Το στρατόπεδο που απέδειξε ότι «ο άνθρωπος είναι το πιο άγριο ζώο»), τιμώντας τη μνήμη των εκατομμυρίων αθώων θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους εκεί, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
“Αν και ο πρόεδρος Πούτιν δεν έχει λάβει επίσημη πρόσκληση, σίγουρα στις εκδηλώσεις θα υπάρχει Ρώσος εκπρόσωπος. Θα είμαστε εκεί. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε τραγική, αλλά και ηρωική αυτή σελίδα της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”, είπε ο Λαβρόφ.
Η Παγκόσμια Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος εορτάζεται στις 27 Ιανουαρίου, ημέρα που, το 1945, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε τα στρατόπεδα του συγκροτήματος του Άουσβιτς (Άουσβιτς Ι, Άουσβιτς ΙΙ ή Μπίρκεναου και Άουσβιτς ΙΙΙ ή Μπούνα).
Στα στρατόπεδα αυτά βρήκαν τραγικό θάνατο τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε εθνικότητας και θρησκείας, από όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών ήταν και 50.000, σχεδόν, Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος. Επίσης εκεί εξοντώθηκαν δεκάδες χιλιάδες Τσιγγάνοι, αλλά και Πολωνοί και Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου. Όταν το στρατόπεδο απελευθερώθηκε βρέθηκαν εκεί μόνο 7.600 κρατούμενοι, ετοιμοθάνατοι, οι περισσότεροι. Οι υπόλοιποι είχαν μεταφερθεί στο εσωτερικό της Γερμανίας. Χιλιάδες από αυτούς πέθαναν κατά την πορεία.
Στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου υπήρχαν οι θάλαμοι αερίων και τα κρεματόρια. Εκεί, τον Οκτώβριο του 1944, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν και αντιστάθηκαν ηρωικά, για όσο μπόρεσαν, στους Γερμανούς. Όλοι τους έπεσαν νεκροί. Ηγετικό ρόλο στην εξέγερση διαδραμάτισαν οι Έλληνες κρατούμενοι, μαζί με τους Ούγγρους.
Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων επιζώντων κρατουμένων, οι εξεγερμένοι Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος έφτιαξαν μια ελληνική σημαία, χρησιμοποιώντας τις ριγέ στολές που τους έδιναν οι Γερμανοί και πέθαναν με αυτήν.
Πηγή: Sputnik
Απόδοση-Επιμέλεια: On Alert