OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Άντονι Μπλίνκεν: Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα βρίσκεται στην Κίνα την ερχόμενη Κυριακή

10/06/2023 - 08:18
Άντονι Μπλίνκεν
Share on FacebookShare on Twitter

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Πεκίνο την ερχόμενη Κυριακή 18η Ιουνίου για να διεξαγάγει εδώ και καιρό αναβληθείσες συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της σχέσης ΗΠΑ – Κίνας, δήλωσε χθες Αμερικανός αξιωματούχος.

Η πηγή αυτή δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα, που θα ήταν το πρώτο έπειτα από πέντε χρόνια, εξαιτίας της υπόθεσης κινεζικού αερόστατου που πέταγε σε μεγάλο ύψος στον αμερικανικό εναέριο χώρο, που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό κι έστειλε μαχητικό να το καταρρίψει.

Έκτοτε η Ουάσιγκτον κάνει προσπάθειες να αναπρογραμματιστεί η επίσκεψη, όμως τα πράγματα μοιάζουν να περιπλέχθηκαν εξαιτίας δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο, ιδίως της εφημερίδας Wall Street Journal, περί «μυστικής συμφωνίας» της Κίνας με την Κούβα για τη δημιουργία βάσης υποκλοπής επικοινωνιών στη νήσο της Καραϊβικής, 160 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντας, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Εκπρόσωποι του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν προχθές Πέμπτη πως το δημοσίευμα της WSJ «δεν είναι ακριβές», πάντως ο πρώτος, ο Τζον Κέρμπι, έσπευσε να προσθέσει πως η Ουάσιγκτον έχει «αληθινές ανησυχίες» για τη σχέση Πεκίνου-Αβάνας και την παρακολουθεί «στενά».

Ρεπορτάζ για την υποτιθέμενη συμφωνία δημοσίευσε και η εφημερίδα New York Times.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε χθες Παρασκευή κάνοντας λόγο για «φήμες και συκοφαντίες» από την «αυτοκρατορία των υποκλοπών», τις ΗΠΑ. Η διπλωματία της Κούβας χαρακτήρισε «ψευδές και ανυπόστατο» το δημοσίευμα.

Ωστόσο τα δημοσιεύματα για την Κούβα ενδέχεται να θέσουν και αυτή τη φορά υπό αμφισβήτηση το ταξίδι του κ. Μπλίνκεν, θεωρητικά μείζον βήμα προς την «αναθέρμανση» των σχέσεων που προέβλεπε πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Γουόρνερ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του Μάρκο Ρούμπιο, οι επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για ζητήματα που άπτονται των υπηρεσιών πληροφοριών στη Γερουσία, ανέφεραν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι» για τις πληροφορίες που δημοσίευσε η Wall Street Journal, απαιτώντας «οι ΗΠΑ να αντιδράσουν στις συνεχιζόμενες θρασείες επιθέσεις της Κίνας εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας».

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν έχει καμιά πληροφορία για το ενδεχόμενο ταξίδι του κ. Μπλίνκεν, παρέπεμψε στην πιο πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ τον Νοέμβριο και πρόσθεσε: «η Κίνα είναι ανοικτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ. Ελπίζουμε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση με την Κίνα και ότι θα εφαρμοστούν από κοινού όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στους δυο προέδρους στις συνομιλίες τους στο Μπαλί».

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΡΙΚΟ ΜΠΑΛΟΝΙΚΙΝΑΚΟΥΒΑΠΕΚΙΝΟ

Related Posts

Σίδνεϊ
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

14/12/2025 - 19:09
Μελόνι
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

14/12/2025 - 18:40
An-22 - συντριβή
ΚΟΣΜΟΣ

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

14/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1937 ξεκινά επί Στάλιν η οργανωμένη μαζική καταδίωξη των ελληνικής καταγωγής πολιτών στην ΕΣΣΔ

Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Αυστραλοί χαιρετίζουν ως ήρωα τον περαστικό που αφόπλισε έναν ένοπλο [vid]

Μελόνι: «Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας, δεν νοσταλγούμε την Σοβιετική Ένωση»

An-22: Καρέ-καρέ η μοιραία συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού στο Ιβάνοβο

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Top News

Αίγιο: Πέθανε ο 43χρονος ασθενής μποξέρ που γρονθοκόπησε γιατρό - Τι λέει ο ορθοπεδικός για την επίθεση

Ο Στέφανος Κασσελάκης συγκαλεί έκτακτο συνέδριο για την τύχη του Κινήματος Δημοκρατίας - Στον «αέρα» το κόμμα

Ο Άρης Μουγκοπέτρος ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα - «Για ακόμη μια φορά είχα Άγιο, σε ευχαριστώ Παναγιά μου»

Τροχαίο στον Κολωνό: Η στιγμή που μηχανή με μεθυσμένη οδηγό συγκρούεται με δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert