Αντίδραση Ερντογάν στα δυτικά πλήγματα κατά των Χούθι: «Θέλουν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα αίματος»

Έντονη ήταν η αντίδραση του Τούκρου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη, στρέφοντας για άλλη μια φορά τα «πυρά» του κατά των δυτικών συμμάχων του.

Χαρακτήρισε τα πλήγματα κατά των Χούθι ως «δυσανάλογη χρήση βίας» και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα από αίμα».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα νυχτερινά πλήγματα από αέρα και θάλασσα αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως αυτά δεν ήταν αναλογικά.

«Όλο αυτό που έχει γίνει είναι μια δυσανάλογη χρήση βίας», είπε ο Ερντογάν τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα από αίμα και η Υεμένη, με τους Χούθι και χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμή της, λέει πως είναι και θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στην περιοχή στις ΗΠΑ, στη Βρετανία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία υποστηρίζει γενικά τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία που έχει σκοπό την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα σε αυτήν και στους Χούθι που έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας. Η Άγκυρα έχει καταδικάσει στο παρελθόν τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία.

Ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα έχει ακούσει από διάφορους διαύλους πως οι Χούθι διεξάγουν μια «πολύ επιτυχή άμυνα, απάντηση» εναντίον των ΗΠΑ και της Βρετανίας, προσθέτοντας παράλληλα πως το Ιράν εξετάζει «πώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από όλα αυτά που συμβαίνουν».

Η Τουρκία παρέχει τεκμήρια στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επέκρινε σφόδρα το Ισραήλ για τον πόλεμό του στη Γάζα που έχει στόχο την εξάλειψη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, και έχει επικρίνει κατ΄επανάληψη δυτικές χώρες για την υποστήριξη της εκστρατείας του Ισραήλ.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως η Τουρκία παρέχει τεκμήρια στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής εναντίον του Ισραήλ στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ για μια κατηγορία για διάπραξη γενοκτονίας εναντίον Παλαιστινίων αμάχων. Τόνισε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει τεκμήρια, κυρίως οπτικά, για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

«Πιστεύω πως το Ισραήλ θα καταδικαστεί εκεί. Πιστεύουμε στη δικαιοσύνη του Διεθνούς Δικαστηρίου», είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters