Αντίδραση Ιραν στην απόφαση Τραμπ: Κλείνει τα σύνορα στους Αμερικανούς

Επικίνδυνη φαίνεται να είναι η «στρατηγική» του νέου Προέδρου των ΗΠΑ όπως αποδεικνύεται μετα την αντίδραση του Ιραν στην απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ πολιτών μουσουλμανικών χωρών. 

Το διάταγμά του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ των πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών, προκάλεσε εκνευρισμό όχι μόνο στις χώρες που στοχοποιεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αλλά και σε πολυεθνικούς ομίλους με έδρα τις ΗΠΑ.

Το Ιράν αποφάσισε να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας όπως ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν… σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, όμως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά του Ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΗΜΕΡΩΣΗ NewsIt.gr

Εν τω μεταξύ οι αεροπορικές εταιρείες με πτήσεις προς τις ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να αρνούνται να εκδώσουν εισιτήρια σε πολίτες από τις 7 χώρες των οποίων την είσοδο απαγόρευσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Η ολλανδική KLM αρνήθηκε να να μεταφέρει προς τις ΗΠΑ 7 επιβάτες, που δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι στη χώρα.

Εκπρόσωπος της εταιρίας σημείωσε πως “Θα θέλαμε πολύ να τους μεταφέρουμε. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Είναι αυτό που είπαν οι ΗΠΑ στον υπόλοιπο κόσμο – ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι”.

Η συγκεκριμένη απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στρέφεται πάντως και κατά των νέων συμμαχιών που θέλει να οικοδομήσει ιδιαίτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ιράν άλλωστε αποτελεί σύμμαχο της Μόσχας, με την οποία ο Τραμπ επιδιώκει εξομάλυνση των σχέσεων, ώστε να στραφούν ενιαία ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος».


Η περιπέτεια 2 Ιρακινών

Την περιπέτεια δυο Ιρακινών περιγράφει δημοσίευμα των New York Times. Οι δυο Ιρακινοί έφτασαν στο αεροδρόμιο JFK αλλά οι αμερικανικές αρχές του έθεσαν υπό κράτηση. Ο ένας, ο Hameed Khalid Darweesh, εργαζόταν τα τελευταία 10 χρόνια στο Ιράκ για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο δεύτερος, ο Haider Sameer Abdulkhaleq Alshawi, ταξίδευε στις ΗΠΑ για να βρει τη γυναίκα του και τον γιο του.

Όταν μάλιστα ο δικηγόρος του ενός Ιρακινού, Mark Doss, δικηγόρος που εργάζεται για το Διεθνές Πρόγραμμα Βοήθειας σε πρόσφυγες ρώτησε με ποιον έπρεπε να μιλήσει, ο υπάλληλος της υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων τον ειρωνεύτηκε απαντώντας του: «Με τον πρόεδρο. Τηλεφωνήστε στον κ. Τραμπ»! Οι δικηγόροι των δυο Ιρακινών καταγγέλλουν πως δεν τους έχουν επιτρέψει να δουν τους πελάτες τους και πως υπήρξε ένταση όταν προσπάθησαν να τους δουν! Οι δικηγόροι των δυο ανδρών έκαναν μήνυση στον Ντόναλντ Τραμπ και στο αμερικανικό κράτος και ζητούν να οριστεί η ακρόαση των πελατών τους!

«Το να βλέπεις ανθρώπους να κρατούνται επ’ αόριστον στη χώρα που υποτίθεται ότι θα τους καλωσόριζε είναι το απόλυτο σοκ. Είναι άνθρωποι που έχουν βίζα, που έχουν νόμιμες αξιώσεις ως πρόσφυγες, οι οποίες έχουν ήδη καθοριστεί από το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας για να τους επιτραπεί η είσοδος στις ΗΠΑ και τώρα κρατούνται παράνομα», δήλωσε ο Μαρκ Ντος.

Στον Hameed Khalid Darweesh είχε εγκριθεί ειδική μεταναστευτικό βίζα στις 20 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που ορκίστηκε πρόεδρος της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ! Εργαζόταν ως μεταφραστής στην 101 Αμερομεταφερόμενη Μεραρχία στη Βαγδάτη και τη Μοσούλη και μάλιστα από την 1η Απριλίου του 2003, σχεδόν από την έναρξη της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ! Αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ γιατί είχε δεχτεί απειλές δυο φορές επειδή συνεργαζόταν με τους Αμερικανούς. Έφτασε το JFK μαζί με την οικογένειά του, τα τρία του παιδιά και τη σύζυγό του. Και παρά το γεγονός πως τα παιδιά και η γυναίκα του πέρασαν από τον έλεγχο διαβατηρίων, εκείνον τον σταμάτησαν και τον κράτησαν.

Ο δεύτερος μετανάστης που κρατείται ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να βρει τη γυναίκα του, που μένει στο Τέξας. Η 32χρονη γυναίκα που ζήτησε να μην κατονομαστεί και αν γίνει αναφορά μόνο στο πρώτο γράμμα του ονόματός της, D., γνωρίστηκε με το σύζυγό της όταν και οι δυο σπούδαζαν στη Βαγδάτη. Το ζευγάρι έχει ένα 7χρονο γιο. Η μητέρα του έδειξε στους δημοσιογράφους το γράμμα που είχε στείλει στον Άγιο Βασίλη: «Μπορείς να φέρεις τον μπαμπά από τη Σουηδία σε παρακαλώ;», είχε ζητήσει. Όταν η 32χρονη έμαθε ότι ο σύζυγός της έφτασε στις ΗΠΑ αλλά κρατούνταν, ο μικρός κοιμόταν. Και δεν ήξερε ότι ο μπαμπάς του ήταν στις ΗΠΑ αλλά κρατούνταν και απειλείται με απέλαση.
«Έδωσε το διαβατήριό του σε έναν αξιωματούχο του αεροδρομίου αλλά δεν του μίλησαν. Απλά τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο. Μου είπε ότι τον απείλησαν να τον στείλουν πίσω στο Ιράκ. Όταν τους ζήτησε δικηγόρο και να κάνει αίτηση ασύλου, του είπαν ότι δεν γίνεται και πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του», είπε η 32χρονη.

Πρόσθεσε πως οι αρχές του αεροδρομίου είπαν στον σύζυγό της ότι ο λόγος που δεν μπορούσε να συνεχίσει το ταξίδι του για το Χιούστον ήταν το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ. «Του είπαν ότι είναι απόφαση του πρόεδρου».