Αντιαρματικός πύραυλος Javelin: Στο οπλοστάσιο του Ουκρανικού στρατού

 «Ναι, παραλάβαμε τα αμερικανικά Javelin» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ανακοινώνοντας πως ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας, τα τελευταία χρόνια. Η Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μαρία Γιοβάνοβιτς, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει πάνω από 850 εκατομμύρια δολάρια με την μορφή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο από το 2014.

Ο προϋπολογισμός άμυνας των ΗΠΑ, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ τον Δεκέμβριο, προβλέπει την διάθεση 350 εκατομμυρίων δολαρίων στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

Επιπλέον, στις αρχές Μαρτίου, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέγραψε την πώληση αντιαρματικών πυραύλων «Javelin» αξίας 47 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητήθηκαν από την Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η παράδοση όπλων στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, που μαίνεται από το 2014. Αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει την ρωσική θέση.

Τον Απρίλιο του 2014, το Κίεβο ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών στην περιοχή του Ντονμπάς, η οποία αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νέα ουκρανική κυβέρνηση που ήρθε στην εξουσία ως αποτέλεσμα της πραξικοπηματικής αποπομπής του του πρώην Προέδρου Γιανουκόβιτς, όπως θεωρούν οι ίδιοι.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές υπέγραψαν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015 για να τερματίσουν τις μάχες στην περιοχή, αλλά η κατάσταση έχει παραμείνει τεταμένη και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μια την άλλη για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Με πληροφορίες από Sputnik και Financial Times.