Ανταλλαγή «πυρών» Νετανιάχου – Νασραλά για τους πυραύλους ακριβείας στη Συρία

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα ανταλλάσσουν απειλές μετά την ανακοίνωση της Νασράλα ότι η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου είχε αποκτήσει «πυραύλους ακριβείας» παρά τις εκτεταμένες προσπάθειες του Ισραήλ να αποτρέψει το σιιτικό κίνημα να αναπτύξει αυτή την ικανότητα.

Πλέον κατέχουμε πυραύλους ακριβείας» δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, ενώ προσέθεσε πως οι όποιες προσπάθειες να τους εμποδίσουν από το να αποκτήσουν αυτούς τους πυραύλος, απέτυχαν.

Το Ισραήλ αυτό το μήνα αναγνώρισε ότι πραγματοποίησε πάνω από 200 χτυπήματα τους τελευταίους 18 μήνες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, όπου η Χεζμπολάχ αγωνίζεται στο πλευρό του Ιράν υπέρ των καθεστωτικών δυνάμεων.

«Αν το Ισραήλ επιβάλει έναν πόλεμο στον Λίβανο, θα έρθει αντιμέτωπο με τη μοίρα του, δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, με το Νετανιάχου να απαντάει πως ο Νασραλά θα πρέπει να σκεφτεί τουλάχιστον 20 φορές προτού επιτεθεί στο Ισραήλ.

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Νετανιάχου απάντησε ότι η Νασράλα δεν πρέπει να σκεφτεί δύο φορές, αλλά «τουλάχιστον 20 φορές» πριν αποφασίσει αν θα επιτεθεί στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός στρατός πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει περίπου 100.000 με 120.000 πυραύλους και ρουκέτες μικρής εμβέλειας, καθώς και αρκετές εκατοντάδες πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας.

Η Χεζμπολάχ, υποστηριζόμενη σε μεγάλο βαθμό από το Ιράν, διατηρεί ενεργή παρουσία στη Συρία, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Την Τρίτη, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να σταματήσει την εδραίωση ιρανικών δυνάμεων στην Συρία, καθώς επίσης και τις προσπάθειες του Ιράν να μεταφέρει θανατηφόρα οπλικά συστήματα για να χρησιμοποιηθούν εναντίον του Ισραήλ.

Πηγή: i24news