Ανοιχτή στήριξη σε Πούτιν από Ολάντ

Υπέρ της ανάκλησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας τάχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δηλώνοντας πως η οικονομική κρίση της Ρωσίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

“Αν η Ρωσία βρίσκεται σε κρίση, αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για την Ευρώπη. Δεν είμαι υπέρ της πολιτικής η οποία, στην προσπάθεια επίτευξης ενός στόχου, προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά. Οι κυρώσεις πρέπει να τερματιστούν μόλις , υπάρξει πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας”, δήλωσε ο Ολάντ.

Δήλωσε επίσης πως ελπίζει να δει σημάδια προόδου στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιανουαρίου στο Καζακστάν. Εκεί θα συναντηθούν οι πρόεδροι Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ στην συνάντηση θα μετέχει και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ. Το θετικό της υπόθεσης είναι, πάντως, πως η νέα εκεχειρία που έχει επιτευχθεί, σε γενικές γραμμές τηρείται στην Ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο στο διπλωματικό πεδίο η ατμόσφαιρα επιβαρύνθηκε μετά την απόφαση της Ουκρανίας να καταργήσει το καθεστώς της αδέσμευτης χώρας, στο οποίο είχε ενταχθεί μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Για τη Ρωσία, η κίνηση αυτή των Ουκρανών, σηματοδοτεί το πρώτο βήμα προς την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ο Γάλλος πρόεδρος, σχολιάζοντας, την κίνηση του Κιέβου, είπε πως δεν συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία.

“Είμαι σίγουρος πως ο πρόεδρος Πούτιν δεν επιθυμεί να προσρατήσει την Αν. Ουκρανία. Μου το είπε άλλωστε. Το μόνο που θέλει είναι να μην γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας έχει προκύψει ζήτημα σχετικά με τα δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Misral, τα οποία η δεύτερη είχε παραγγείλει στην πρώτη. Η Γαλλία θέλει να παραδώσει το πρώτο σκάφος, που είναι έτοιμο, αλλά εμποδίζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Αν τα σκάφη δεν παραδοθούν εκατοντάδες Γάλλοι θα χάσουν τις εργασίες τους και η Γαλλία θα πρέπει να καταβάλει τις πολύ υψηλές, σχετικές, ρήτρες.

Πηγή: Russia Today
Απόδοση-επιμέλεια: On Alert