«Άνοιγμα» από τον ηγέτη των SDF σε πρόεδρο Μπάιντεν για συνάντηση στην Ουάσινγκτον

Μετά την ξεκάθαρη στάση που πήρε το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφορικά με τη συνεργασία της Ουάσινγκτον με τις δυνάμεις SDF, ο ηγέτης τους Μαζλούμ Κομπανί εξέφρασε την επιθυμία του να πραγματοποιηθούν συνομιλίες με τους Αμερικανούς συμμάχους τους, στο ανώτατο επίπεδο, μια εξέλιξη που σίγουρα θα προκαλούσε τρομερή δυσαρέσκεια στην Άγκυρα.

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) δήλωσε πρόσφατα στο Voice Of America, πως η οργάνωση του είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη και ικανοποιημένη με τη συνεργασία που έχουν με τις ΗΠΑ στο μέτωπο κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για «υψηλού επιπέδου συνομιλίες».

Ο Μαζλούμ Κομπανί, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του Ερντογάν και της Τουρκίας, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «είμαστε σε συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια ισχυρότερη σχέση τις επόμενες ημέρες και μπορούμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες στο υψηλότερο επίπεδο».

Η θέση του Πενταγώνου

Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις SDF (Syrian Democratic Forces) αποτελούν έναν από τους πιο βασικούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέτωπο της Συρίας, στη μάχη απέναντι στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος / ISIS / Daesh», ενώ η Τουρκία τους θεωρεί «παρακλάδια» του PKK.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπoς τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας John Kirby δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι «οι ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί με τις δυνάμεις SDF κατά του ισλαμικού κράτους (ISIS) και θα συνεχίσει να το κάνει υπό την προεδρία Τζο Μπάιντεν».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως οι στρατιωτικές προσπάθειες των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ επικεντρώθηκαν αποκλειστικά στην αντιμετώπιση της απειλής του ISIS.

Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφία αρχείου