ΗΠΑ: «Ανοίγει» ξανά ο φάκελος της ενέδρας θανάτου στο Νίγηρα με τέσσερις νεκρούς στρατιώτες

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πατ Σάναχαν έχει αναθέσει σε έναν τετράστερο στρατηγό την επεναξέταση της έρευνας, για την αιματηρή επίθεση που έγινε τον Οκτώβριο του 2017 στο Νίγηρα.

Ο στρατηγός καλείται να αποφασίσει αν απαιτείται η λήψη περαιτέρω πειθαρχικών μέτρων, μεταδίδει το ABC News, επικαλούμενο το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα που στήθηκε εναντίον τους, στις 4 Οκτωβρίου του 2017. Η ενέδρα αυτή είχε στηθεί από ενόπλους που σχετίζονταν με τον Ισλαμικό Κράτος σε απομακρυσμένη ερημική περιοχή της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Η αρμόδια στρατιωτική διοίκηση για την Αφρική (U.S. Africa Command -AFRICOM) είχε πραγματοποιήσει λεπτομερή έρευνα, σχεδόν πριν από έναν χρόνο. Η έρευνα αυτή, είχε εντοπίσει πολλαπλές ελλείψεις στον σχεδιασμό των πολεμικών αποστολών, αλλά και στην εκπαίδευση πριν από την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, στις περιοχές αμυντικού ενδιαφέροντος. Οι ελλείψεις αυτές θεωρήθηκαν ως βασικές αιτίες, για τον θάνατο των τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών.

Από την δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας αυτής και μετά, έχει ασκηθεί κριτική για την λήψη πειθαρχικών μέτρων σε βάρος χαμηλόβαθμων στελεχών, αντί της απόδοσης ευθυνών σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς που βρίσκονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Σε μία ξεχωριστή διάσταση της υπόθεσης αυτής, ο Στρατός των ΗΠΑ έχει προτείνει την απονομή τιμητικών διακρίσεων ανδρείας, σε μερικούς από τους στρατιώτες που είχαν εμπλακεί στην αιματηρή ενέδρα.

Στην διάρκεια μιας ακρόασης που έγινε στο Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα, ο Σάναχαν αποκάλυψε την επανεξέταση της έρευνας.

“Όταν ανέλαβα τα καθήκοντα αυτά, οι συστάσεις της έρευνας που είχε διενεργήσει ο ΥΠΑΜ Μάτις ήρθαν στα χέρια μας. Αυτό δεν το βρήκα ικανοποιητικό, δήλωσε ο Σάναχαν στην Επιτροπή Στρατιωτικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

“Έτσι, ενεργοποίησα το πλαίσιο της δικής μου επανεξέτασης, ώστε να μπορέσω να αποδώσω ευθύνες από την κορυφή προς την βάση, όπου απαιτηθεί. Δεν γνωρίζω πότε αυτή θα ολοκληρωθεί, αλλά υποθέτω ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεγάλο μέρος της έρευνας που έχει ήδη γίνει,” εξήγησε ο ίδιος.

Στις ημέρες που ακολούθησαν την ακρόαση του Σάναχαν, οι αξιωματούχοι του πενταγώνου δεν έδωσαν επιπρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με την επανεξέταση που έχει διατάξει ο Σάναχαν.

Χθες, το πεντάγωνο μέσω εκπροσώπου του επιβεβαίωσε την διεξαγωγή “της νέας, εντός καθορισμένου πλαισίου επανεξέτασης, της έρευνας για την ενέδρα στο Νίγηρα, υπό την εποπτεία του τετράστερου στρατηγού των ΗΠΑ.

Η πρώτη έρευνα είχε εντοπίσει ότι η αποστολή των τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών είχε εγκριθεί χωρίς να έχουν δοθεί οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις, ενώ η ομάδα των στρατιωτών δεν είχε εκπαιδευτεί επαρκώς για την πραγματοποίηση αυτού του είδους των πολεμικών αποστολών.

Ο (τότε) ΥΠΑΜ Μάτις επί των ευρημάτων της έρευνας είχε διατάξει την υλοποίηση των απαραίτητων αλλαγών στην εκπαίδευση των στρατιωτών, αλλά και στην διαδικασία χορήγησης των εξουσιοδοτήσεων, για την διεξαγωγή πολεμικών αποστολών που κρίνονται επισφαλείς για το στρατιωτικό προσωπικό.

Παράλληλα, η U.S. AFRICOM είχε θέσει στην διάθεση των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στην Αφρική τόσο νέο εξοπλισμό, όσο και επανασχεδιασμένα προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Οι τέσσερις στρατιώτες συμμετείχαν σε ομάδα υποστήριξης επίλεκτου τμήματος (Green Berets) που συνόδευαν μία διμοιρία Νιγηριανών στρατιωτών που έπεσαν στην ενέδρα, καθώς απομακρύνονταν από το χωριό Τόνγκο Τόνγκο, κοντά στα σύνορα με το Μαλί.

“Αναλαμβάνω την ευθύνη για όλα όσα συνέβησαν στην ενέδρα της 4ης Οκτωβρίου,” δήλωνε τον Μάιο του 2018, ο στρατηγός Τόμας Ουαλντάουζερ διοικητής της U.S. AFRICOM σε συνέντευξη Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου. “Ξανά, η ευθύνη είναι δική μου,” τόνισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ