Το Ισραήλ ανησυχεί για ενδεχόμενη προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν με αφορμή το Ιράκ, η οποία πιθανόν να συντελέσει σε μια χαλάρωση των πιέσεων επί της Τεχεράνης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό ραδιόφωνο.
«Αν η Ουάσινγκτον χρειάζεται την Τεχεράνη για να διευθετήσει την κρίση στο Ιράκ, οι ΗΠΑ θα υποχρεωθούν να φανούν πιο ευέλικτες στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», δήλωσε η πολιτική ανταποκρίτρια του ραδιοφώνου επικαλούμενη «υψηλόβαθμους» ισραηλινούς αξιωματούχους.
Ο υπουργός Τουρισμού Ούζι Λαντάου εξέφρασε τη λύπη του, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, για το γεγονός ότι «η κατάσταση είναι τέτοια που, για να αντιμετωπιστεί η απειλή του παγκόσμιου τζιχαντισμού, βασίζονται στο Ιράν και τους συμμάχους του ως ανάχωμα».
Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να συνομιλήσουν με το Ιράν για την κρίση στο Ιράκ εξετάζοντας επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών μεταξύ πολλών επιλογών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.
Το Ιράν έθεσε χθες την επιτυχία των διαπραγματεύσεων στον πυρηνικό φάκελο ως προϋπόθεση για ενδεχόμενη συνεργασία με τις ΗΠΑ στο Ιράκ.
Οι συνομιλίες 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι «ένα τεστ εμπιστοσύνης» δήλωσε ο Μοχάμαντ Ναχαβαντιάν, διευθυντής του γραφείου της προεδρίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, που ήταν προσκεκλημένος σε διάσκεψη στη Νορβηγία.
Η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για το πλαίσιο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος επιταχύνθηκε την Τρίτη στη Βιένη, όπου οι πλευρές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με την ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από την προθεσμία της 20 Ιουλίου.
Έπειτα από δέκα χρόνια εντάσεων για το χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, το Ιράν δέχτηκε τον περασμένο χειμώνα με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί κατά της οικονομίας του, να διαπραγματευτεί μια συμφωνία που μπορεί να πείσει τον υπόλοιπο κόσμο ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας Τζέικομπ Λιου προσπάθησε από την πλευρά του χθες, στην Ιερουσαλήμ, να καθησυχάσει τους ισραηλινούς αξιωματούχους υπογραμμίζοντας ότι παρά τη μερική χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, η ιρανική οικονομία παραμένει σε «κατάσταση απελπιστική».