Τα πολεμικά σκάφη της Δανίας και της Συρίας τα οποία προβλεπόταν να μεταφέρουν από τη Λατάκεια της Συρία το πιο επικίνδυνο μέρος του χημικού οπλοστασίου έως τις 31 Δεκεμβρίου , επέστρεψαν στην Κύπρο, διότι η διαδικασία φόρτωσής τους καθυστέρησε επ’ αόριστον.
«Βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να ξαναπάμε στη Συρία. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα έρθει αυτή η εντολή», είπε εκπρόσωπος ενός από τα νορβηγικά σκάφη, σύμφωνα με είδηση της »Φωνής της Ρωσίας».
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), το χρονοδιάγραμμα επηρεάστηκε «από μια σειρά από εξωτερικούς παράγοντες» και ανησυχίες για την ασφάλεια, τα μεταφορικά προβλήματα και οι καιρικές συνθήκες.
Να σημειωθεί ότι διπλωματικοί κύκλοι χωρών που εμπλέκονται στην καταστροφή των χημικών έχουν εκφράσει φόβους μήπως ένοπλες ομάδες ανταρτών -τρομοκρατών – που πιθανότατα ελέγχονται από κέντρα σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία.κ.α.- μπορεί να επιτεθούν στους Επιθεωρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, προκειμένου να προσπαθήσουν να διακόψουν τη διαδικασία της καταστροφής των χημικών ουσιών και έτσι να επιστρέψουν στο αίτημα της διεξαγωγής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Συρίας.
Αρχικά στην Ιταλία,μετά σε πλοίο των ΗΠΑ στην Μεσόγειο
Η Ιταλία, όπως έχει ήδη γράψει το Οnalert, θα παραχωρήσει ένα από τα λιμάνια της -στην Σικελία ή την Σαρδηνία – για την προσωρινή αποθήκευση των εξαγόμενων από τη Συρία χημικών όπλων. Εκεί οι χημικές ουσίες θα περιμένουν τη μεταφόρτωσή τους σε αμερικανικό πλοίο (MV Cape Ray), στο οποίο στη συνέχεια οι ουσίες αυτές θα καταστραφούν. με την μέθοδο της υδρόλυσης κάπου στην Μεσόγειο.
Πληροφορίες θέλουν τους Αμερικανούς να έχουν εγκαταστήσει στο MV Cape Ray δύο ολοκαίνουριες κινητές μονάδες (mobile chemical weapons disposal units), οι οποίες θα κάνουν χρήση ζεστού νερού και διάφορων χημικών ουσιών (Field Deployable Hydrolysis Systems), για τους σκοπούς διάσπασης της χημικής σύνθεσης του υφιστάμενου οπλοστασίου της Συρίας.
Πόροι από ΕΕ και Ρωσία
Στην μεταφορά στην Λατάκεια των πιο επικίνδυνων χημικών – όπου σφραγίστηκαν – χρησιμοποιήθηκαν ειδικά φορτηγά οχήματα που διέθεσε η Ρωσία μέσω της ρωσικής στρατιωτικής μεταγωγικής αεροπορίας.Επίσης η Μόσχα έχει διαθέσει 2 εκατ. δολ., ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διέθεσε 12 εκατ. ευρώ στο Ταμείο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) για την καταστροφή του συριακού οπλοστασίου χημικών όπλων.
Στο εσωτερικό της Συρίας καταστράφηκαν ήδη κρίσιμοι κόμβοι εξοπλισμού για την παραγωγή των χημικών όπλων, την ανάμιξη των συστατικών τους και τον εξοπλισμό των πολεμοφοδίων.
Συνολικά, σχεδιάζεται η καταστροφή περίπου 1.300 τόνων τοξικών ουσιών. Στο αμερικανικό σκάφος θα εξουδετερώσουν μόνο τις πιο επικίνδυνες χημικές ουσίες, περίπου 500 -800 τόνους.
Διαβάστε ακόμη:
Χημικά Συρίας: Πάνω σε πλοίο η καταστροφή