Ανατροπή! Και η Γερμανία συναινεί στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα Swift

Οι συζητήσεις μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift είναι κοντά στο να καταλήξουν σε επιτυχή κατάληξη, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας το Σάββατο.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν εμποδίζει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα, αλλά ότι οι συνομιλίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του Γάλλου αξιωματούχου.

Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το σύστημα ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) είναι ένα σύστημα μέσω των οποίων οι τράπεζες διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Η Ρωσία έχει 291 μέλη στο σύστημα SWIFT, μεταξύ των οποίων οι τράπεζές της αλλά και οικονομικοί κολοσοί, όπως οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η αγορά φυσικού αερίου από χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ολλανδία, γίνονται μέσω του SWIFT.