Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης στην Ανατολική Λιβύη (σσ αντίπαλων της κυβέρνησης του Φαγέζ Αλ Σάρατζ) Abdulhadi Al-Hweij ανέφερε σε δήλωσή του στην εφημερίδα Al-Ain: «Οι Σύριοι μισθοφόροι είναι μια ωρολογιακή βόμβα που εκρήγνυται από την άλλη πλευρά της Μεσογείου», καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα αυτών των μισθοφόρων.
Τόνισε ότι η Λιβύη θέλει η Μεσόγειος να είναι χώρος ειρήνης, όχι θάλασσα για να μεταφέρει μισθοφόρους και τρομοκρατία από το τουρκικό καθεστώς. Τόνισε ότι αυτοί οι μισθοφόροι όχι μόνο θα απειλήσουν τη Λιβύη, αλλά θα μετακινηθούν σε γειτονικές χώρες, προειδοποιώντας για την έκθεση της Ευρώπης στον κίνδυνο τους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είπε ότι η Τουρκία προσπαθεί να ελέγξει τον πλούτο των Λίβυων μέσω κακοποιών, τονίζοντας ότι ο στρατός, ο λαός της Λιβύης και οι σύμμαχοί του δεν θα τους επιτρέψουν να το κάνουν.
Σε ένα άλλο πλαίσιο, ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε τη συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, τονίζοντας ότι η Λιβύη χαιρετίζει κάθε συμφωνία που είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας και διατηρεί τα δικαιώματα των Λίβυων.
Αποκάλυψε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης πραγματοποίησε συνομιλίες με το Ελληνικό υπουργείο πριν από ένα μήνα και συμφώνησε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και άλλων διμερών ζητημάτων μεταξύ των δύο χωρών. Ο Al-Hweij τόνισε ότι η Λιβύη χαιρετίζει τη λύση των προβλημάτων μέσω του άρθρου 74 του Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αφορά λύσεις που βασίζονται σε συμφωνία και καλή γειτνίαση.
Σημείωσε επίσης ότι η Αίγυπτος ήταν η πρώτη που αντιμετώπισε διεθνή ζητήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας με σωστό τρόπο, υποδεικνύοντας ότι το αραβικό έθνος αντιμετωπίζει σήμερα τη μεγαλύτερη πρόκληση εν μέσω των πολλαπλών επιθέσεων τρίτων εναντίον του, ειδικά των Τούρκων που «προσπαθούν να γυρίσουν πίσω το ρολόι» για να ελέγξουν τη χώρα.
Τόνισε ότι οι επισκέψεις του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων (HOR), καγκελαρίου Aguila Saleh, αποσκοπούν στην αποσαφήνιση της Λιβυο-Αιγυπτιακής πρωτοβουλίας, τονίζοντας ότι ο λαός της Λιβύης έχει κουραστεί από την παρουσία του Fayez al-Sarraj και την παράνομη κυβέρνησή του καθώς η διορία της έχει λήξει.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις για συναίνεση μεταξύ των Λίβυων είναι να τερματιστεί η τουρκική παρέμβαση και ότι οι Λίβυοι θα πρέπει να έχουν την πατρότητα της λύσης στην κρίση τους.
Ο Al-Hweij κάλεσε τους Λίβυους να σταματήσουν την εμφύλια χρήση βίας καθώς και την ηγεμονία των πολιτοφυλακών, και να απομονώσουν τα μέλη της διεθνούς κοινότητας που διαχειρίζονται αντί να επιλύουν την κρίση. Είπε ότι οι Λίβυοι κατάφεραν να εδραιώσουν την ηγεσία τους το 1922 υπό παρόμοιες συνθήκες στην Σύρτη και μπορούν να το ξανακάνουν. «Έχουν την γνώση, την εμπειρία και το θάρρος να δημιουργήσουν τη λύση», δήλωσε ο al-Hweij.
Τελείωσε λέγοντας: «Η διεθνής κοινότητα έχει μια νέα αντίληψη για την κρίση της Λιβύης. Τα αποτελέσματα του Βερολίνου και της Διακήρυξης του Καΐρου είναι σημαντικά. Ο ρόλος της Ρωσίας και ορισμένων φιλικών χωρών είναι επίσης σημαντικός για την επίτευξη μόνιμης λύσης για τους Λίβυους».
Πηγή: almarsad