Αναπαράσταση της απελευθέρωσης του Λένινγκραντ – ΦΩΤΟ

Στις, 27 Ιανουαρίου του 2014, η Ρωσία γιόρτασε τα 70χρονα της πλήρους απελευθέρωσης του Λένινγκραντ από τη γερμανοναζιστική πολιορκία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με την ‘Φωνή της Ρωσίας’ – απ’όπου ειναι και οι φωτογραφίες – πάνω από 400 φίλοι της ιστορίας, απο την Ρωσία όπως και απο άλλες χώρες, κατέκλυσαν την περιοχή του Λομνοσοφ της περιφέρειας του Λένινγκραντ κόντα στην Αγία Πετρούπολη για να αναβιώσουν την άρση της πολιορκίας του Λένινγκραντ.

Η εκδήλωση οργανώθηκε ακριβώς 70 χρόνια μετά την απελευθερωση του Λένινγκραντ απο την ναζιστική πολιορκοία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου .

Στο ιστορικό πεδίο μάχης χθες βρεθηκαν στρατιωτικά οχήματα, φορτηγά, αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες της περιόδου, ενώ στον ουρανό μπορούσε να θαυμάσει κανείς πολεμικά αεροπλάνα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι ηθοποιοί προσπάθησαν να μιμηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τη μάχη.
Η επιχείρηση για την απελευθέρωση του Λένινγκραντ από τον ναζιστικό κλοιό έλαβε χώρα κοντά στο χωριό Porozhki, τον Ιανουάριο του 1944 .

Η τεράστια αυτη ιστορική αναπαράσταση ονομάζεται «Ξεπερνώντας τα Σύνορα»( Breaking Through the Line) και σηματοδότησε την 70η επέτειο της απελευθέρωσης του Λένινγκραντ από τη ναζιστική πολιορκία.

Η Αγία Πετρούπολη, όπως ονομάζεται σήμερα, είναι η μοναδική στην ιστορία πόλη η οποία, παρότι βρέθηκε μέσα στον κλοιό της πολιορκίας για 872 ολόκληρες ημέρες (από τις 8 Σεπτεμβρίου του 1941 μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 1944), δεν παραδόθηκε ποτέ και έμεινε ελεύθερη.

Οι πολιορκητές δεν κατάφεραν ούτε στις παρυφές της πόλης να μπουν. Πριν την πολιορκία το Λένινγκραντ αριθμούσε τεσσεράμισι εκατομμύρια ψυχές. Στο τέλος της πολιορκίας είχαν μείνει μέσα στην Πόλη 700.000 άνθρωποι.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1943, πεντακόσιες ημέρες από την έναρξη της πολιορκίας και σχεδόν ταυτόχρονα με τη νίκη στο Στάλινγκραντ, παίχθηκε η πρώτη πράξη της λύτρωσης: υπό τις οδηγίες του Ζούκοφ οι σοβιετικοί πέτυχαν επιτέλους να διανοίξουν χερσαία δίοδο, σπάζοντας την πολιορκία στα νοτιοανατολικά με την Επιχείρηση Αστραπή.
Τον επόμενο μήνα διεύρυναν αυτή τη δίοδο με τη Μάχη στο Κράσνι Μπορ, όπου αποδεκάτισαν τη Γαλάζια Μεραρχία (με απώλειες κοντά στο 75%, η ήττα αυτή είναι η χειρότερη στην ιστορία του ισπανικού στρατού). Οι συνθήκες ζωής στην πόλη βελτιώθηκαν, αλλά και πάλι ήταν δύσκολη μια γενική αντεπίθεση που θα εκδίωκε τους πολιορκητές. Μία νέα προσπάθεια (Επιχείρηση Πολικός Αστέρας) απέτυχε εξαιτίας της γερμανικής υπεροπλίας και αυτή η κατάσταση διατηρήθηκε για όλο το 1943.

Τελικά η πολιορκία λύθηκε τον Ιανουάριο του 1944, όταν ο Κόκκινος Στρατός κατάφερε την οριστική απώθηση των εισβολέων. Τότε ολόκληρη η ανθρωπότητα βρέθηκε μπροστά στο μέγεθος της τραγωδίας αλλά και του ηρωισμού: από τα τρία εκατομμύρια κατοίκους του Λένινγκραντ, οι 800.000-1.100.000 πέθαναν από τους βομβαρδισμούς και την πείνα. Ακούστηκαν πολλές χαρακτηριστικές ιστορίες για ανθρώπους που προτίμησαν να πεθάνουν από το κρύο παρά να κάψουν τη βιβλιοθήκη τους για να ζεσταθούν, ή για τον καθηγητή Βοτανικής του πανεπιστημίου που προτίμησε να πεθάνει από πείνα, παρά να φάει τη συλλογή που περιελάμβανε πλήθος βρώσιμων φυτών, καρπών και σπόρων (περισσότερα από 200.000 τεμ. διαφόρων ειδών).

Για τον ηρωισμό των κατοίκων της, η πόλη ήταν η μόνη της Σοβιετικής Ένωσης που έλαβε από τους Δυτικούς τον τιμητικό τίτλο της Ηρωικής Πόλης.

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση και επίσημες τελετές μνήμης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δίνει το «παρών»

Πηγή – Voice of Russia/Wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

872 ημέρες ο θάνατος χόρευε στο Λένινγκραντ