Anadolu – Τουρκία: Το PKK χρησιμοποιεί πυραύλους AT4 από τη Σουηδία

Η τρομοκρατική ομάδα PKK χρησιμοποιεί πυραύλους AT4, που παράγονται από τη Σουηδία που έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη στο NATO, σε επιθέσεις κατά του τουρκικού στρατού, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, οι πύραυλοι έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από το PKK στις πολυάριθμες επιθέσεις του κατά των τουρκικών δυνάμεων, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας.

Οι τουρκικές δυνάμεις κατέσχεσαν πρόσφατα πυραύλους AT4 από κρησφύγετο του PKK στο βόρειο Ιράκ. Ομοίως, έως και 17 πύραυλοι AT4 εντοπίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2020 και το 2021 σε επτά ξεχωριστά περιστατικά από διάφορες τοποθεσίες στη νοτιοανατολική επαρχία Χακάρι της Τουρκίας.

Στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ, πέντε πύραυλοι AT4 βρέθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις μεταξύ 2019 και 2021.

Επίσης, σε διάφορες περιοχές του βόρειου Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του Hakurk και του Avasin-Basyan, ανακαλύφθηκαν 13 όπλα AT4 μεταξύ 2018 και 2021 σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά, σύμφωνα με το Anadolu.

Η Tουρκία, μέλος του NATO, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για τις υποψηφιότητες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, επικρίνοντας τις χώρες ότι ανέχονται, ακόμη και υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του PKK/YPG.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, τόσο το Ελσίνκι όσο και η Στοκχόλμη απέτυχαν να συμφωνήσουν με τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση δεκάδων τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων μελών του PKK και της FETO, της ομάδας πίσω από το ηττημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία.

Ανώτεροι εκπρόσωποι της Φινλανδίας και της Σουηδίας πρόκειται να επισκεφθούν την Άγκυρα τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν τις ενταξιακές τους διαδικασίες.

Το PKK – που αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ – είναι υπεύθυνο για τον θάνατο τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και βρεφών. Το YPG είναι το παρακλάδι του PKK στην Συρία, καταλήγει το δημοσίευμα του Anadolu.