Άμεση «απάντηση» του Ισραήλ στην Χεζμπολάχ – 100 μαχητικά πάνω από τον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως εξαπολύει προληπτικά πλήγματα από αέρος στον Λίβανο, διότι εντόπισε προετοιμασίες του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ για να εξαπολύσει «επιθέσεις μεγάλης κλίμακας» εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

«Παρατηρήσαμε προετοιμασίες της Χεζμπολάχ για επιθέσεις ευρείας κλίμακας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε μήνυμά του συνταγμένο στα αραβικά, προορισμένο για τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου, που δημοσιοποίησε μέσω Telegram.

«Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε ζώνες όπου επιχειρεί η Χεζμπολάχ πρέπει να φύγει αμέσως (…) για την προστασία του και την προστασία της οικογένειάς του», σύμφωνα με το κείμενο.

Πρόσθεσε πως «θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω X, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκαρί τόνισε πως «μαχητικά αεροσκάφη επιτίθενται αυτή τη στιγμή» σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι πτήσεις προς και από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ, ανεστάλησαν λόγω των επιχειρήσεων, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε γνωστό πως ενεργοποίησε τις σειρήνες της αεράμυνας, που καλούν τους κατοίκους να σπεύσουν σε καταφύγια, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με τον Λίβανο.

«Εκατό αεροσκάφη πάνω από τον Λίβανο»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι «γύρω στα εκατό» αεροσκάφη του «στοχοθέτησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες ράμπες εκτόξευσης ρουκετών της Χεζμπολάχ» στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσε για να αποτρέψει επίθεση ευρείας κλίμακας του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου στο Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίτερα πως συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου για τις 07:00. Ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γκάλαντ ανακοίνωσε πως κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο «εσωτερικό μέτωπο» —σε όλη την ισραηλινή επικράτεια— για 48 ώρες.

Μετά τη συνεδρίαση, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την άμυνά του, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση από τη λιβανική Χεζμπολάχ εκατοντάδων ρουκετών τύπου Κατιούσα και drones εναντίον της επικράτειάς του, σε αντίποινα για τον θάνατο ανώτερου στελέχους του σιιτικού κινήματος στα τέλη του περασμένου μήνα σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό — του κάνουμε κακό», ανέφερε κ. Νετανιάχου καθώς άρχιζε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Mε πληροφορίες από: AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters