Αμερικανική μεραρχία στην Ιορδανία

Επιμέλεια : Λ.ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Και στην μετακίνηση μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων στην Ιορδανία προχωρούν οι ΗΠΑ,μαζί με τους περίπου 200 έμπειρους στρατιωτικούς συμβούλους στους τομείς της συλλογής πληροφοριών, της διοικητικής υποστήριξης και των ειδικών επιχειρήσεων, για τους οποίους έγραψε ήδη το OnAlert.
H κίνηση αυτή που γίνεται μετά από σχετική δημόσια δήλωση του  Αμερικανού υπουργού Άμυνας κ. Τσακ Χέιγκελ δείχνει,όπως επισημαίνεται, ότι η συριακή σύγκρουση μετατρέπεται σε μεγάλο κίνδυνο για περιφερειακή καταστροφή. Πολύ δε περισσότερο, που έγινε γνωστό - το έγραψε σήμερα η σαουδαραβική εφημερίδα Al-Sharq al-Awsat, επικαλούμενη πηγές στην Ιορδανία -  ότι αποφασίστηκε η μεταφορά στην Ιορδανία δύο συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot… Η ιορδανική ηγεσία, όπως γράφει η εφημερίδα, είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα  στον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ.Μπαράκ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στη χώρα στις 22 Μαρτίου.Οι συστοιχίες μπορούν να μεταφερθούν στην Ιορδανία από το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Στις  εξελίξεις αυτές  αντέδρασε η Μόσχα και  ο  εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Aλεξάντρ Λουκασέβιτς δήλωσε ότι  παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ιορδανία μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω την κρίση στη Συρία. 
 Από την πλευρά του Αμάν επιβεβαίωσαν τις προθέσεις της Ουάσιγκτον, διευκρινίζοντας, ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί θα ασχοληθούν με την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας του ιορδανικού στρατού. Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα προειδοποίηση του  πρόεδρου της Συρίας κ.Μπασάρ Άσαντ  ότι η πυρκαγιά του συριακού εμφυλίου πολέμου απειλεί να εξαπλωθεί στη γειτονική Ιορδανία, στο έδαφος της οποίας, όπως  υπογράμμισε, γίνεται η εκπαίδευση μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης και από όπου οι εξεγερθέντες λαμβάνουν όπλα και πυρομαχικά.
Ο κ.Βλαντίμιρ Ισάεφ, καθηγητής του Ινστιτούτου των Χωρών Ασίας και Αφρικής εκτιμά ότι η  αμερικανική δραστηριότητα στην περιοχή  οφείλεται ταυτοχρόνως σε αρκετούς λόγους όπως ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν σε πολύ δυσάρεστη θέση, επειδή η σιωπηρή υποστήριξή τους στη συριακή αντιπολίτευση κατέληξε σε ορισμένες περιπτώσεις σε βοήθεια στις δυνάμεις, που εργάζονται για την Αλ-Κάιντα ή και απλώς εντάσσονται σε αυτήν,ενώ η προσοχή τους στα συρο-ιορδανικά σύνορα εκδηλώνεται επειδή οι Αμερικανοί υπολογίζουν στο ότι εάν πέσει το καθεστώς του προέδρου Άσαντ  τότε η Συρία είναι αναπόφευκτο να διαλυθεί σε δύο ή τρία μέρη. Έτσι,υποστηρίζει το σενάριο που καταγράφει η Φωνή της Ρωσίας,  η επόμενη χώρα, όπου μπορούν να μετακυλιστούν διαφόρων ειδών ταραχές, θα είναι η Ιορδανία, η οποία είναι ετερογενής, όχι μόνο από θρησκευτική άποψη, αλλά περισσότερο από το μισό του πληθυσμού της είναι Παλαιστίνιοι.Η θέση των Παλαιστινίων και για το συριακό ζήτημα και για το ζήτημα των σχέσεων με το Ισραήλ είναι πολύ διαφορετική από την επίσημη γραμμή της Ιορδανίας και είναι άγνωστο σε τί θα μετεξελιχθούν αυτές οι αντιθέσεις. Να σημειωθεί ότι ο φόβος της δύσης  για διάσπαση της Συρίας αποτυπώνεται έμμεσα  και σε επίσημο κείμενο που εκδόθηκε -με παρότρυνση και της Τουρκίας – στην σύνοδο της «Ομάδας των φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη παρουσία και του Αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Κέρι.
 Η Ιορδανία αντιμετωπίζει πολύ επιφυλακτικά ό,τι συμβαίνει στη Συρία, φοβούμενη ότι τα συριακά γεγονότα αυτά καθ’ εαυτά, είτε οι μαχητές, που πολεμούν στο πλευρό της μιας ή της άλλης πτέρυγας της συριακής αντιπολίτευσης, μπορούν να αρχίσουν να κλονίζουν το καθεστώς της Ιορδανίας, το οποίο έτσι κι αλλιώς βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Υπ’ αυτήν την έννοια,λέει αυτό το σενάριο, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ θα προσδώσει περισσότερη βεβαιότητα στις ιορδανικές Αρχές.
Δεν είναι άσχετο με τους φόβους για  ενίσχυση εξτρεμιστών της αντιπολίτευσης ότι ο Εθνικός Συνασπισμός, η κύρια οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης, εξέδωσε  διακήρυξη, στην οποία απορρίπτει όλες τις μορφές της τρομοκρατίας. Επίσης η διακήρυξη περιλαμβάνει την υπόσχεση να μην κάνει χρήση χημικών όπλων και να εμποδίσει την παραχώρηση των οποιονδήποτε όπλων στα χέρια των εξτρεμιστών.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να διπλασιάσει τη βοήθεια στους Σύρους αντάρτες, αναφέρεται στη δήλωση του γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών μετά από τη συνάντηση της «Ομάδας των φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη.Το μέγεθος των χρηματικών εισροών θα ανέλθει στα $20 εκατ.
Μια άλλη πτυχή αναπτύσσει ο διευθυντής της ειδησεογραφικής-αναλυτικής δικτυακής πύλης «Orient Express» κ.Σαλίμ Αλί Άσαντ:
<<Νομίζω ότι αυτοί οι διακόσιοι στρατιωτικοί, η αποστολή των οποίων ανακοινώθηκε, είναι μέρος μιας κοινής επιχείρησης, η οποία έχει σχεδιαστεί από τους Αμερικανούς. Δεν αποκλείεται ότι προετοιμάζουν κάποιου είδους εισβολή, πράγμα, που εξαρτάται από τις εξελίξεις των γεγονότων στη Συρία. Δεν κρύβουν το γεγονός ότι θέλουν να δημιουργήσουν ένα είδος ουδέτερης ζώνης στη νότια Συρία. Φοβούνται τους ισλαμιστές και θέλουν να προστατεύσουν τα σύνορα του Ισραήλ>>.
Οι ΗΠΑ δεν αποκαλύπτουν τις λεπτομέρειες, αλλά η μετεγκατάσταση ουσιαστικά σε μια εμπόλεμη περιοχή μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων και αξιωματικών εκπαιδευμένων για ειδικές επιχειρήσεις, δεν είναι ένα αστείο. Πολύ περισσότερο, που έγινε γνωστό ότι αποφασίστηκε η μεταφορά στην Ιορδανία συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot. Η Ιορδανία βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού, είτε πρόκειται για μια επίθεση τεθωρακισμένων εναντίον της Συρίας από το έδαφός της, είτε για απρόβλεπτες ενέργειες των ισλαμιστών από την πλευρά της Συρίας. Ούτε στη μία, ούτε στην άλλη περίπτωση τίποτε καλό δεν επιφυλάσσεται για την Ιορδανία,αναφερει σε  αναλυσή της η Φωνή της Ρωσίας.