Αλυσιδωτές αντιδράσεις από τη συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας – Ο Χάφταρ ζητά ανάλογη και με την Λιβύη! – Αποκάλυψη Δένδια για την Τουρκία

Ιστορική χαρακτηρίζεται από πολλές πλευρές η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ. Και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, «η συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεγάλωσε την Ελλάδα».

«Σαράντα χρόνια προσπαθούσαμε κι έγινε τώρα. Νομίζω το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματα του και να το αφήνεις στις επόμενες γενιές είναι κάτι εξαιρετικό. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι τα σύνορα της χώρας μας μεγάλωσαν» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δένδιας.

Μάλιστα αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου και το ενδεχόμενο συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο κ. Δένδιας -μιλώντας στον ΣΚΑΙ- ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι. Δουλεύαμε ένα χρόνο για την Ιταλία επί 14ωρα και 15ωρα. Οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν “τουρκικό κάλο”».

Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τμηματικής συμφωνίας με την Αίγυπτο, τονίζοντας ότι «όταν δεν μπορείς να λύσεις το σύνολο είναι ωφέλιμο να λύσεις ένα μέρος είναι κάτι που μπορείς να συζητήσεις. Σημασία έχει να κανείς μια αρχή».

Τυχόν συμφωνία με το Κάιρο, τόνισε ο Νίκος Δένδιας θα προκαλούσε τεράστιο πρόβλημα, και λογικής ύπαρξης στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, γιατί ήδη έχει πρόβλημα νομικής ύπαρξης. Ο υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, αποκάλυψε ότι γι’ αυτό η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο: «Σας δίνουμε 30 με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Έλληνες».

Πανηγυρίζουν για την συμφωνία οι δυνάμεις του Χάφταρ – Ζητούν ανάλογη συμφωνία Ελλάδας και Λιβύης

Την υποστήριξή της στη συμφωνία για ΑΟΖ, που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η επιτροπή άμυνας του εκλεγμένου κοινοβουλίου της Λιβύης, απορρίπτοντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Χαιρετίζοντας την ελληνοϊταλική συμφωνία, η προσκείμενη στον Χαλίφα Χαφτάρ Βουλή -που εδρεύει στην Βεγγάζη- ζητά μάλιστα την υπογραφή παρόμοιας συμφωνίας, μεταξύ των εκλεγμένων κοινοβουλίων Ελλάδας – Λιβύης απευθύνοντας σχετική επιστολή που δημοσιεύθηκε μέσω του λογαριασμού στο Twitter, που απηχεί τις θέσεις του Στρατάρχη Χάφταρ.