Τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για εξαιρετικά θετικές ενδείξεις ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων επιβεβαίωσε απόψε ο διευθυντής γεωεπιστημών της εταιρείας Spectrum Neil Hodgson, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για το τρίτο συνέδριο «Balkans and the Adriatic Oil & Gas 2014″ που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
«Οι πετρελαϊκές εταιρείες κοιτάνε αν υπάρχουν πηγές, αποθέματα και παγίδες υδρογονανθράκων. Και τα τρία στοιχεία υπάρχουν, αποδεδειγμένα στην περιοχή. Ο λόγος που δεν έχει γίνει εξόρυξη μέχρι τώρα είναι η τεχνολογία. Σήμερα βλέπουμε στοιχεία που δεν μπορούσαμε να δούμε στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Hodgson. Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες θα κοιτάξουν πολύ σοβαρά το διαγωνισμό για τις 20 θαλάσσιες περιοχές σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης (η προκήρυξη όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα των ευρωπαϊκών κοινοτήτων το επόμενο 15θήμερο), υπενθυμίζοντας ότι η εταιρεία του έχει αγοράσει τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών στην περιοχή.
Εντύπωση προκαλούν τα στοιχεία αναφορικά με τις εξελίξεις του τομέα στην Αλβανία, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ο υφυπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της γειτονικής χώρας Dorian Ducka ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου από 3.500 τον. ετησίως το 2004 έφθασε σε 1,2 εκατ, πέρυσι και προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,5 εκατ. το 2015.
Επιπλέον, ο Mark Hodgson, αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και αναπληρωτής γενικός διευθυντής Αλβανίας της Bankers Petroleum που δραστηριοποιείται στη χώρα ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. δολάρια στην Αλβανία, ποσό που αντιπροσωπεύει το 30% των ξένων επενδύσεων. Η Bankers έχει επίσης τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα της Αλβανίας. Παράγει 22.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και στόχος είναι τα 40.000 το 2020. Ο κ. Hodgson ανέφερε ακόμη ότι η διαφάνεια και το σταθερό οικονομικό περιβάλλον είναι τα δύο στοιχεία στα οποία δίνουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα οι επενδυτές.
Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης επεσήμανε την ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα των ερευνών, τονίζοντας ότι μια θετική είδηση για μια χώρα δημιουργεί όφελος για όλες τις χώρες της περιοχής. Επανέλαβε την εκτίμηση ότι οι προοπτικές της περιοχής είναι από ενθαρρυντικές έως εξαιρετικά θετικές και προσελκύουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγαλύτερων πετρελαϊκών εταιρειών.
Στη σημασία της δημιουργίας του Ιόνιου αγωγού φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο πρέσβης της Κροατίας στην Ελλάδα Ίβαν Βέλμιρ Στάρτσεβιτς. Η Κροατία σχεδιάζει την κατασκευή αποθήκης υγροποιημένου φυσικού αερίου και έχει ήδη προκηρύξει γύρο παραχωρήσεων για έρευνες σε ξηρά και θάλασσα.
Από την πλευρά των ΕΛΠΕ ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και ανάπτυξης Γ. Αλεξόπουλος ανέφερε ότι την επομένη τριετία θα γίνουν επενδύσεις τουλάχιστον 20 εκατ. δολαρίων για σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Πατραϊκού κόλπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ για το Ναυτικό Οχυρό στην Κέρκυρα