Altay: Να γιατί το τουρκικό άρμα μάχης συνιστά απειλή για την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ, ΦΩΤΟ

Το Altay είναι το το μελλοντικό τουρκικό κύριο άρμα μάχης. Πήρε την ονομασία του από τον διάσημο διοικητή του τουρκικού ιππικού. Πρόκειται για το πρώτο αναπτυξιακό πρόγραμμα άρματος μάχης της χώρας από το 1943.

Το 2007 δόθηκε η σύμβαση στην τουρκική εταιρεία Otokar για το σχεδιασμό και την παραγωγή τεσσάρων πρωτοτύπων. Το πρώτο πρωτότυπο αποκαλύφθηκε δημοσίως το 2011. Το 2016 αναφέρθηκε επισήμως ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για παραγωγή του νέου άρματος. Αναμένεται ότι το Altay θα τεθεί σε υπηρεσία στο εγγύς μέλλον. Η απαίτηση του τουρκικού στρατού αφορά τουλάχιστον 250 νέα άρματα μάχης.

Αυτό το άρμα μάχης είναι συμβατικού σχεδιασμού. Το Altay χρησιμοποιεί κάποιες τεχνολογίες του νοτιοκορεατικού K2 Black Panther, ωστόσο συνιστά διαφορετικό σχέδιο και όχι έκδοση που παράγεται με την άδεια της Νότιας Κορέας. Το Altay έχει επίσης κάποια σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του Leopard 2, το οποίο επίσης χρησιμοποιείται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Το Altay προγραμματίζεται να διαθέτει ένα πυροβόλο 120 mm/L55 της Rheinmetall. Παρόμοια πυροβόλα χρησιμοποιούνται στα γερμανικά άρματα Leopard 2A6 και 2A7, καθώς και στο νοτιοκορεατικό Black Panther. Περίπου 40 βλήματα μεταφέρονται για το κύριο πυροβόλο. Τα έτοιμα πυρομαχικά αποθηκεύονται στον πυργίσκο, εξοπλισμένα με πάνελ προστασίας, ενώ τα υπόλοιπα φυλάσσονται μέσα στο σκελετό.

Το άρμα είναι εφοδιασμένο με συζυγές πολυβόλο 7.62 mm, πολυβόλο 7.62 mm στην οροφή και τηλεχειριζόμενο πυργίσκο, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με πολυβόλο των 12.7 mm.

Συνεχίζοντας, το Altay είναι εξοπλισμένο με ένα state-of-the-art σύστημα ελέγχου πυρός Volkan και το σύστημα διαχείρισης πεδίου μάχης, τα οποία αναπτύχθηκαν αυτόνομα από την Aselsan. Αυτή η εταιρεία προμηθεύει συστήματα ελέγχου πυρός στον τουρκικό στρατό για το αναβαθμισμένο Leopard 1.

Ακολούθως, διαθέτει ένα σύστημα πρόσκτησης στόχου με δυνατότητα hunter-killer. Ο κυβερνήτης του οχήματος χρησιμοποιεί ένα πανοραμικό οπτικό με θερμική όραση για αναζήτηση στόχων. Μόλις επιλεγεί ο στόχος, το όπλο τοποθετείται αυτόματα στον στόχο και ο πυροβολητής ολοκληρώνει τη διαδικασία στόχευσης και εκτόξευσης. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου ο διοικητής αναζητά τον επόμενο στόχο. Αυτή η μέθοδος εμπλοκής υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα άρματα μάχης.

Το άρμα λειτουργεί από ένα πλήρωμα τεσσάρων ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή, του πυροβολητή, του φορτωτή και του οδηγού.

Ολοκληρώνοντας, το τουρκικό άρμα θα τροφοδοτείται από έναν υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα MTU 883, που αναπτύσσει 1.500 hp. Ωστόσο, λόγω πολιτικών θεμάτων, αυτός ο κινητήρας θα χρησιμοποιηθεί μόνο σε αρχικά άρματα παραγωγής. Υποστηρίχθηκε ότι τα μελλοντικά άρματα Altay θα τροφοδοτούνται από έναν κινητήρα εγχώριας σχεδίασης, αναπτύσσοντας την επιβλητική ιπποδύναμη των 1.800 hp. Ωστόσο, η τουρκική βιομηχανία απέτυχε να αναπτύξει εγχώριους κινητήρες για αυτό το άρμα. Ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι τελικά το Altay μπορεί να τροφοδοτείται με υβριδικό 6TD-3 υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα, που αναπτύσσει 1.500 hp. Η προγραμματισμένη μέγιστη ταχύτητα σε οδόστρωμα ορίζεται στα 70 km/h. Το άρμα θα είναι ικανό να περνά υδάτινα κωλύματα βάθους έως 4,1 μέτρα .

Δείτε σε βίντεο εντυπωσιακές εικόνες από το τουρκικό άρμα μάχης:

Πηγή: Military Today