Αλγερία: Το παιχνίδι τελείωσε και ο Μπουτεφλίκα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί

Ένας ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος της Αλγερίας δήλωσε ότι ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει πέμπτη προεδρική θητεία μετά τις μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του, «αποτελεί παρελθόν» και το κόμμα πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να στηρίξει τους διαδηλωτές.

Τα σχόλια του Χοσίν Χελντούν στο τηλεοπτικό δίκτυο Ennahar αργά χθες το βράδυ συνιστούν ένα ακόμη σημαντικό πλήγμα στον Μπουτεφλίκα, ο οποίος ήλπιζε να εξευμενίσει τους Αλγερινούς υποσχόμενος να κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της αλλαγής του πολιτικού σκηνικού, στο οποίο κυριαρχεί επί δεκαετίες μαζί με μια κυβερνώσα ελίτ.

Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο έχει την πλειοψηφία τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στα δημοτικά συμβούλια.

Δεκάδες χιλιάδες Αλγερινοί διαδήλωσαν επί σειρά εβδομάδων με αίτημά τους μια νέα εποχή με νεότερους ηγέτες, οι οποίοι θα παραχωρούσαν περισσότερες κοινωνικές ελευθερίες και μια υγιή οικονομία.

Ο 82χρονος Μπουτεφλίκα έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις μετά το εγκεφαλικό που υπέστη το 2013.

Χάνει τον έναν σύμμαχο μετά τον άλλον τις τελευταίες εβδομάδες στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην εξουσία.

Ένας πρώην υπουργός, ο οποίος γνωρίζει τον στενό κύκλο του Μπουτεφλίκα, δήλωσε στο Reuters ότι ο πρόεδρος δεν θα μπορέσει να παραμείνει στην εξουσία δεδομένης της πίεσης που ασκείται εις βάρος του από τους Αλγερινούς όλων των κοινωνικών τάξεων.

«Το παιχνίδι τελείωσε. Ο Μπουτεφλίκα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί», είπε.

Πολλοί Αλγερινοί ζητούν την παράδοση της εξουσίας από τον γηραιό πρόεδρο και άλλους βετεράνους του πολέμου ανεξαρτησίας από την Γαλλία (1954-1962) σε νέους τεχνοκράτες, οι οποίοι θα μπορούν να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας και της διαφθοράς και στην βελτίωση των κοινωνικών παροχών.

Ο στρατός, ο οποίος κατά παράδοση είχε παρασκηνιακό ρόλο, έχει παραμείνει αμέτοχος στη διάρκεια της κρίσης. Οι δυνάμεις ασφαλείας είναι συγκρατημένες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters