Αλγερία: «Όχι» των διαδηλωτών στην πρόταση του Α/ΓΕΣ για αποχώρηση του Μπουτεφλίκα

Ένας ηγέτης των διαδηλωτών στην Αλγερία απέρριψε σήμερα την πρόταση του επικεφαλής του γενικού επιτελείου του στρατού, του στρατηγού Άχμεντ Γκάιντ Σάλαχ, να αποχωρήσει ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Ο Σάλαχ ζήτησε χθες να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 102 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει τη διαδικασία που ακολουθείται σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου της Δημοκρατίας ή ανικανότητάς του να επιτελέσει τα καθήκοντά του «εξαιτίας σοβαρής και μακράς ασθένειας».

«Η εφαρμογή του άρθρου 102 (του Συντάγματος) σημαίνει ότι τα σύμβολα του συστήματος θα επιβλέπουν την μεταβατική περίοδο και θα διοργανώσουν τις προεδρικές εκλογές», δήλωσε στο Reuters ο Μουστάφα Μπουκάτσι, ένας δικηγόρος και ακτιβιστής, αναφερόμενος στον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

«Οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν…Τα αιτήματα των Αλγερινών περιλαμβάνουν μια αλλαγή του πολιτικού συστήματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα σήμερα ο Εθνικός Δημοκρατικός Συναγερμός (RND), βασικός σύμμαχος του κόμματος του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ζήτησε την παραίτηση του προέδρου της Αλγερίας, ο οποίος είναι αποδυναμωμένος από μια μακροχρόνια ασθένεια και από τη λαϊκή κινητοποίηση εναντίον του.

Σε ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο γενικός του γραμματέας και πρώην πρωθυπουργός της Αλγερίας Άχμεντ Ουγιαχία που αποπέμφθηκε πρόσφατα, το RND «συνιστά την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας (…) με στόχο να διευκολυνθεί η περίοδος μετάβασης».

Ο Εθνικός Δημοκρατικός Συναγερμός, που είναι μέλος της κυβερνώσας συμμαχίας, άσκησε και πριν από μερικές ημέρες κριτική στον Μπουτεφλίκα επειδή επιδιώκει να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Ουγιαχία έχει διατελέσει τρεις φορές πρωθυπουργός υπό τον Μπουτεφλίκα από το 2003. Ιδιαίτερα αντιδημοφιλής θυσιάστηκε στις 11 Μαρτίου σε μια προσπάθεια του Αλγερινού προέδρου να εξευμενίσει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, των οποίων ο Ουγιαχία ήταν ένας από τους αγαπημένους στόχους.

Ωστόσο ήδη πολλοί πρώην πιστοί του εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον Μπουτεφλίκα, που βρίσκεται στην εξουσία επί 20 χρόνια και είναι στόχος μιας άνευ προηγουμένου λαϊκής αμφισβήτησης από τις 22 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters